Γιατί οι μαμάδες χρειάζονται που και που διακοπές χωρίς τα παιδιά

Ακόμη μία μέρα στο γραφείο ή το σπίτι που ονειρεύεσαι τις επόμενες σου διακοπές. Αν είσαι μία εργαζόμενη και κουρασμένη μαμά τότε είναι μία σκέψη που κάνει βόλτες συνεχώς στο μυαλό σου. Από την άλλη όμως βλέπεις τα παιδιά σου και νιώθεις ενοχές, νιώθεις ότι αν κάνεις κάτι για σένα, θα είναι σαν να τους εγκαταλείπεις. Το βασικότερο όμως είναι ότι θα σου λείπουν. Δεν μπορείς ούτε μέρα μακριά τους.



Όμως, το να κάνεις μια στο τόσο διακοπές χωρίς τα παιδιά ή ακόμη και χωρίς το σύντροφό σου για λίγες μόνο μέρες, ας πούμε για όσες αντέχεις, είναι αναζωογονητικό, με πολύ θετικά αποτελέσματα για όλους.

Οι ξένοι το λένε και "μαμοδιακοπές" (momcation), και είναι ο όρος ακριβώς για τις σόλο διακοπές που διαικούται μία μανούλα να έχει. Που επιβάλλεται να έχει όσο κι αν οι γύρω της μπορεί να τη δαχτυλοδείχνουν και να την επικρίνουν.

Αρχικά, θα ξεκουραστείς. Θα αλλάξεις σκηνικά, θα βγεις από τη ρουτίνα, θα ξαλαφρώσεις από το άγχος και την οργάνωση. Για λίγες μέρε δε θα πρέπει να σκέφτεσαι τι να μαγειρέψω, δε θα πονείς το σωματάκι σου από το τρέξιμο μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, δε θα βλέπεις την τεράστια στίβα με τα ρούχα για σιδέρωμα και να δακρύζεις και οι λερωμένες πάνες θα γίνουν για λίγο ανάμνηση. Θα χαλαρώσεις, θα αφεθείς και θα σκέφτεσαι μόνο τις καλές στιγμές από τα παιδιά σου, όσο διαβάζεις το βιβλίο σου και πίνεις τον αγαπημένο σου καφέ σε κάποια παραλία ή σε μία ευρωπαϊκή, μεσαιωνική πλατεία.

Ο σύντροφός σου θα έχει την ευκαιρία να δεθεί περισσότερο με τα παιδιά. Καθόλου κακό δεν είναι να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο που θα πρέπει ν' αναλάβει για λίγες μέρες και να μπει στα παπούτσια σου, και οι γιαγιάδες. Ώρα να εμπιστευτείς τα παιδιά σου και σε άλλους ανθρώπους που τα αγαπάνε. Να μην είναι προσκολλημένα πάνω σου να μη σηκώνεις όλο το φορτίο μόνη σου. Δεν είναι υγιές ούτε για σένα ούτε για τα παιδιά.

Εκεί που θα ξεχάσεις για λίγο το ρόλο της μαμάς, θα θυμηθείς το άτομο που ήσουν και που κατά βάθος είσαι ακόμη. Ειδικότερα αν κάνεις αυτές τις διακοπές με μια παλιά φίλη. Κάπου μέσα σου υπάρχει ακόμη η σέξι γυναίκα και το τρελό κοριτσάκι που έβαλες για ύπνο την πρώτη νύχτα που έβαλες και το παιδί σου για ύπνο. Ο άνδρας σου θα λατρέψει αυτή την επιστροφή στον παλιό σου εαυτό και θα του λείψεις όπως θα σου λείψει. Λίγες μέρες μακριά θα τονώσουν τη σεξουαλική σας σχέση. Θα ξυπνήσουν ξανά τα ζωώδες αισθήματα του έρωτα όπως αυτά της κτητικότητας και υποταγής.

Μετά από λίγες μέρες αποχής θα επιστρέψεις στο σπίτι ανανεωμένη. Γεμάτη νέες, ωραίες αναμνήσεις κι εμπειρίες. Με φορτωμένες μπατάριες και μεγαλύτερη αγάπη για την οικογένειά σου. Όλοι χρειάζονται ένα μικρό διάλειμμα που και που, πόσο μάλλον μία μητέρα της συγχρόνης εποχής.

Σχόλια