Ο έρωτας δεν έχει καμία σχέση με safe επιλογή

Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται.


Δεν το λέω εγώ, ο σοφός λαός το λέει.


Βήχας σίγουρα γνωρίζεις τι είναι. Ξέρεις όμως τι είναι έρωτας; Κοίτα μην πεθάνεις χωρίς να δοκιμάσεις τι θαύμα είναι να γαμάς από έρωτα.

Εξκιούζ μάι λάνγκουαντζ, ούτε αυτό το είπα εγώ, αλλά ο Gabriel Garcia Marquez στο βιβλίο του «Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου», και το παραθέτω αυτούσιο και του υποκλίνομαι. Τι φράση έγραψε ο άνθρωπος. Κι έχει γράψει πολλές, εξίσου, σπουδαίες. Πόση έμπνευση και πόσο γεμάτη ζωή πρέπει να έζησε για να μπορέσει πρώτα να νιώσει και μετά να γράψει το απόσταγμα αυτών που έζησε. Πόσο βαθιά πρέπει να ερωτεύτηκε και να τον ερωτεύτηκαν.

Πόσο τυχερός!

Το σεξ που κάνεις ερωτευμένος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνεις έχοντας απλώς χημεία με τον άλλον κι ας πέτυχε τον στόχο του και μπράβο, χειροκροτήματα, να το επαναλάβουμε,

Μια χαρά κι αυτό, έτσι; Δεν το υποτιμάμε, καθόλου δεν το υποτιμάμε, αλλά το σεξ που κάνεις όταν είσαι ερωτευμένος με αυτόν που είσαι ερωτευμένος, απλώς δε συγκρίνεται με τα υπόλοιπα.

Δε συγκρίνεται η αίσθηση του να ζεις κάτι τόσο έντονο και προσωπικό με αυτόν που βλέπεις και λιώνεις και που όταν δεν τον βλέπεις, πάλι λιώνεις. Γιατί, τον κουβαλάς μαζί σου, την ώρα που δουλεύεις, την ώρα που γυμνάζεσαι, την ώρα που κοιμάσαι. Έχει βρει μια γωνιά στο μυαλό σου μέσα, έχει στρογγυλοκαθίσει και τίποτα και κανείς δεν τον σηκώνει από κει.

Είναι αυτός που παίζει συνέχεια στο μυαλό σου στο replay και repeat σκηνικά που ζήσατε στο παρελθόν και άλλα που φαντασιώνεσαι ότι θα ζήσετε στο μέλλον. Το μυαλό σου βρίσκεται στο it’s happy place και το μυαλό είναι που κάνει κουμάντο σε όλη σου την ύπαρξη.

Είναι ο λόγος που χαμογελάς χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αυτό που κάθεσαι και στα καλά καθούμενα αστράφτεις ένα χαμόγελο και φωτίζεις όλο τον χώρο γύρω σου. Γι’ αυτό και δεν κρύβεται, όπως είπαμε και στην αρχή.

Και δεν αστράφτει μόνο το χαμόγελο αλλά και ο ίδιος εκπέμπεις φως. Ο έρωτας είναι αυτός που σε κάνει να λάμπεις σαν να έχεις καταπιεί ένα μάτσο πυγολαμπίδες. Τύφλα να ‘χει το μπότοξ και το υαλουρονικό μαζί. Τέτοια ανανέωση δεν την πετυχαίνουν.

Και πέρα από την λάμψη, ο έρωτας σε κάνει να νιώθεις δυνατός και ικανός για τα πάντα, έχεις ενέργεια σαν να έχεις πιει δέκα ισοτονικά ποτά, άσπρο πάτο με τη μία.

Δυνατός μεν, παραδίνεσαι χωρίς όρους δε. Άλλωστε όταν μιλάμε για έρωτα κι όχι για παιχνίδια εξουσίας, δεν έχεις λόγο να αντισταθείς, να θες να κυριαρχήσεις, να έχεις τον έλεγχο. Αντιθέτως, δε σε νοιάζει να έχει ο άλλος το πάνω χέρι.

Μα, θα μου πεις. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό; Να μην κρατήσω τίποτα για μένα; Κι αν ο άλλος με πονέσει, με κοροϊδέψει, με πληγώσει; Ε, και; Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι και όλα είναι εμπειρίες και όλα τελικά είναι ζωή. Και σε αυτή τη σελίδα, λέμε ζήσε τη ζωή η οποία δεν είναι ένα απάγκιο ασφαλές λιμάνι, αλλά ένας τεράστιος ωκεανός που τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Εντάξει, συνήθως ο έρωτας μια άλφα ταλαιπώρια την έχει. Και μας προϊδεάζει γι’ αυτό το φτερωτό πιτσιρίκι που κρατάει τόξο και βέλη. Αλλιώς θα το βάζανε να κρατάει, ξέρω γω, νεροπίστολο να μας πιτσιλάει με ροδόνερο ή ένα καλάθι με ροδοπέταλα, να μας ραίνει με αυτά.

Ο έρωτας δεν έχει καμία σχέση με safe επιλογή, ο άλλος μπορεί να σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ωστόσο, το συναίσθημα το δικό σου το γνωρίζεις, είναι αληθινό και είσαι πιστός σε αυτό. Να του αφήνεσαι εκατό τοις εκατό, να το ζεις σε όλο του το μεγαλείο και κερδισμένος βγαίνεις ακόμα και αν δεν αποδειχθούν αμοιβαία τα αισθήματα τελικά.

Και αν αυτό ισχύει μία φορά για τον μονόπλευρο έρωτα, σκέψου αυτόν με ανταπόκριση.  Αυτό που ζει ο ερωτευμένος άνθρωπος που δεν αμφιβάλει και δεν αναρωτιέται αν ο άλλος τον θέλει, γιατί το ξέρει καλά, του το είπε, του το έδειξε, το ένιωσε, είναι ταυτόσημο της ευτυχίας.

Κι αυτοί που ποτέ δεν ερωτεύτηκαν, θεώρησαν αφελείς και ουτοπικούς τους ερωτευμένους, κατά το «κι αυτούς που τους είδαν να χορεύουν τους θεώρησαν τρελούς αυτοί που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική», που είπε ο Νίτσε.

https://nouazetamefountouki.gr

Σχόλια