Οι ιστορίες των αγαπημένων μας κοκτέιλ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η διάθεση ανεβαίνει, μαζί με τη θερμοκρασία, με καλοκαιρινά κοκτέιλ. Και μπορεί να είναι απλά κοκτέιλ, όμως έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία. Το καθένα και μία ξεχωριστή.

Aν κάνουμε μία έρευνα σε αρχαία ελληνικά κείμενα, θα παρατηρήσουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεταν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά στο κρασί τους για να «βελτιώσουν» τη γεύση του. Η ανάμειξη δηλαδή ποτών είναι κάτι που ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Ωστόσο, επίσημη ημερομηνία όπου καταγράφηκε ο όρος cocktail σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία μπάρμαν είναι η 6 Μαΐου 1806.


Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, την ιστορία μερικών αγαπημένων cocktail.

·         Daiquiri, Κούβα: Το cocktail πήρε το όνομα του από μια παραλία κοντά στο Santiago της Κούβας, αφού εκεί φτιάχτηκε το πρώτο daiquiri με ρούμι, lime και ζάχαρη Καραϊβικής!

·         Mai-Tai, Πολυνησία: Πρώτη φορά φτιάχτηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια το 1944, όταν ένας επισκέπτης από την Ταϊτή το χαρακτήρισε ως "maita'i ae ro'a", που σημαίνει «έξω από αυτόν τον κόσμο». Εξ’ ου και το όνομα mai-tai! 


·         Jin & Tonic, Ινδία: Το τζιν με τόνικ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Βρετανούς, όταν είχαν καταλάβει την Ινδία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την ελονοσία! Στο τέλος, κατέληξαν να προσθέτουν πάγο και μια φέτα lime, μετατρέποντας το στο κατάλληλο cocktail του καλοκαιριού.

·         Τhe Kir: Ένα από τα πλέον διαδεδομένα κοκτέιλ της γαλλικής μπουρζουαζίας που έλαβε το όνομα του από τον δήμαρχο της Ντιζόν Φελίξ Κιρ. Οι ελάχιστες σταγόνες κρεμ ντε κασίς και του λευκού κρασιού δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα σαν την περσόνα του δημάρχου.

·         The Black Russian: O μύθος θέλει οι ρίζες του κλασικού αυτού κοκτέιλ να βρίσκονται στη Ρωσία. Όλα ξεκίνησαν από μερικούς σκληροτράχηλους Ρώσους που έπιναν για πρωινό βότκα με καφέ και κάποιους πιο ευαίσθητους οι οποίοι πρόσθεταν και γάλα.

·         Μojito: Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα με την ονομασία «Draque» και εισήχθη στην Κούβα από τον Richard Drake. Η αρχική συνταγή περιείχε aguardiente (μια πρώιμη μορφή ρούμι), ζάχαρη, δυόσμο και λάιμ. Τελικά, ο Don Facundo Bacardi Masso ενίσχυσε τη συνταγή με Bacardi και το mojito γεννήθηκε.

·         Bellini: Aποτελείται από Prosecco και πουρέ λευκού ροδάκινου και συνδέεται απόλυτα με το κυριακάτικο brunch. Ο Giuseppe Cipriani ονόμασε το ποτό Giovanni Bellini, επειδή η ζωγραφική του τελευταίου σε έναν τήβεννο ενός αγίου τού θύμισε το ροζ χρώμα του αγαπημένου αφρώδους ποτού του.


Αυτές, λοιπόν, είναι οι ιστορίες πίσω τα αγαπημένα μας cocktail. Διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο και άντε καλά μπάνια!

Σχόλια