Ποιος κάμνει την καλλίττερη σούβλα;

Από τα γιορτινά και τα κυριακάτικα μας τραπέζια δεν λείπει ποτέ η σούβλα. Μπορεί να είναι χοιρινή, αρνίσια ή και κοτόπουλο ανάλογα με την όρεξη του καθενός.
Ποια είναι όμως η διαδικασία μέχρι να έχουμε στο κυριακάτικο τραπέζι μας την καλύτερη σούβλα στη χώρα;;;


Το κρέας προμηθεύεται  ο Κύπριος γνώστης κρεάτων από τον καλύτερο χασάπη της γειτονιάς του που είναι πάντα ο καλύτερος σε κάθε γειτονιά και φυσικά του δίνει πάντα τα καλύτερα κομμάτια (δεν ξέρω πώς καταφέρνουν όλοι να παίρνουν πάντα τα καλύτερα κομμάτια αλλά είναι ένα γεγονός μη αμφισβητήσιμο όπως το Πίστευε και μη ερεύνα ένα πράγμα). Αργότερα το κρέας περνιέται με συγκεκριμένο τρόπο και τέχνη πάνω στις σμίλες και συγκεκριμένη ποσότητα, συγκεκριμένης μάρκας κάρβουνων (αυτής που διαφημίζει ο ηθοποιός Ανδρέας Αργυρίδης στην tv) ανάβει στην πιο ακριβή και πιο στιλάτη φουκού της αγοράς που διαθέτει το κάθε κυπριακό σπίτι (κάποιοι προτιμούν ακόμη τις παλιές φουκούδες με το μοτοράκι γιατί όπως υποστηρίζουν κάνουν τη σούβλα λουκούμι).
Λοιπόν, οι ξένοι δεν το γνωρίζουν, όμως, εμείς εδώ στην Κύπρο έχουμε ένα αιώνιο και κρυφό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μας. Όλοι με όλους! Όλοι όσοι κάνουν σούβλες δηλαδή. Ή καλύτερα μεταξύ όλων όσων ξέρουν την τέχνη της σούβλας. Γιατί ναι, όπως κάθε φαγητό θέλει την τέχνη του, έτσι και το πιο παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό της Κύπρου, θέλει τον «μάστρο» της – όπως λένε και οι πιο παλιοί.

Οι συμπέθεροι, οι γαμπρούες, τα ανίψια και οι παρέες πάντα συζητούν μεταξύ τους γύρω από τη φουσκού, καθώς πίνουν τις μπίρες και το τσιγάρο τους και ακούνε τον μεγάλο Καζαντζίδη στο ραδιόφωνο, ποια είναι τα μεγάλα μυστικά της σούβλας και πως ο καθένας πάντα κάνει την καλύτερη σούβλα. Πόσην ώρα πρέπει να ψήνεται, πότε πρέπει να βγαίνει, πόσο αλάτι θέλει. Θέλει ή όχι ρίγανη; Πόσο ύψος πρέπει να έχει από τα κάρβουνα, τι κομμάτια κρέατος προτείνονται; Και φυσικά όταν η διαδικασία τελειώνει και η σούβλα τοποθετείται πάνω στο τραπέζι, ο οικοδεσπότης περιμένει ν’ ακούσει το γνωστό, «ρε κουμπάρε εν μέλι η σούβλα σου» για να γελάσουν και τα μουστάκια του. Μεγάλη προσβολή να καθίσεις σε κυπριακό τραπέζι και να μην σχολιάσεις τις μαγειρικές ικανότητες του Κύπριου οικοδεσπότη ή ακόμα χειρότερα να πεις αναφερόμενος σε κάποιον άλλον, «ο Κωστής του Γιαννή κάμνει την καλλίττερη σούβλα».

Η σούβλα θέλει το άλας και την ρίγανή της… Αυτά είναι δύο μεγάλα μυστικά που όλοι γνωρίζουν. Ποιος είναι, όμως, τελικά ο μάστρος της σούβλας; Υποθέτω δεν θα μάθουμε ποτέ…

Πληροφορία
Η κυπριακή φουκού (Ψησταριά) και οι αυτόματοι μηχανισμοί της περιστρεφόμενης σούβλας έχουν γίνει ολόκληρη επιστήμη. Ένας από τους βασικότερους εφευρέτες, σχεδιαστές και κατασκευαστές φουκούδων με όλα τα σχετικά παρελκόμενα, είναι ο κύριος Γεώργιος Τουμάζου από την Αθηένου και κάτοικος Λεμεσού από το 1974.


Σχόλια

  1. i souvla gia mena ine kati pou den mporo na ziso xoris auto
    ine to fain mou idika ta komathkia pou pagidakia arnisia na exoun millan pano kai na tin vouttas mes tin tassin kai na kokkalli mes to stoma sou en i pellara mou
    diadikasia pernoume kreas oi pou poli megalo arni eos 17 kila na exi tin milla pano tou giati an piasis mikro en tha exi millan aftenoumen ta karvouna mia sakoulla kataprotimisi tou mouzourou pou ine ftina kai kala pernoume ta komathkia ta paidakia(an thelete pothkia kai zampes esis fate potzina)otan apsoun ta karvouna valoumen tes souvles telia psila kai psinoumen 2 ores(ta karvouna na min ine ipervolika polla alla oute kai lia o logos ine otan ine lia en tha psithi i souvla kai aman ine polla enna tin kapsete)an i oukou exi tin pano smila pio psila pou tes alles katadiastimata allasoumen tin me tes alles gia na psithoun oles omiomorfa sto telos valloumen to alas kai tin rigani an theloumen(oxi polli rigani giati pikrizi to kreas kai oxi pou tin arki tin rigani giati krouzi i rigani)pente lepta prin fkalete to kreas.alas valte arketo men to foithite.ego etsi psinno ti souvla mou an kapios exi na mou protini kapia diorthosi i na mou pi kati thelo na to akouso kai kati akoma to arni gia n a maskiete prepi na stegnosi an to fkalete stin mia ora i mia ora kai 20 lepta polla pithano na ine lastixo kali sas oreksi

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου