Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: Οι μικροί – μεγάλοι ήρωες

Της Γιώτας Μαστροσαββάκη
Ψυχολόγος


15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια μέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μια μάχη ζωής για 250.000 παιδιά παγκοσμίως.

Αυτή η εβδομάδα που τελειώνει είχε  από απεργίες μέχρι Άγιο Βαλεντίνο. Και έρχεται η σημερινή ημέρα και τα κάνει όλα, μα όλα, να μοιάζουν τόσο... μικρά, τόσο μάταια και ασήμαντα. Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, πρόληψη. Ευχόμαστε κάποτε οι προσπάθειες των επιστημόνων να καταφέρουν να νικήσουν τον "κακό δράκο" που κρύβεται στα μικρά αυτά πλάσματα.

Όσο και να πολεμάμε αυτή την αρρώστια, οι μεγαλύτεροι πολεμιστές είναι αυτά τα μικρά παιδιά. Παιδιά που με το τερατάκι  αυτό εξολοθρεύουν τα μεγαλύτερα τέρατα της ζωής. Παιδιά με γεμάτη ψυχή και αγάπη. Που μπορεί να έχουν χάσει τα μαλλιά τους, να έχουν αποκτήσει σημάδια, και να μην τρέχουν όπως πριν. Έχουν αποκτήσει κάτι μεγαλύτερο όμως. Την στήριξη, την αγάπη και τον αγώνα για την ζωή.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δυστυχώς δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, για να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Γιατί όταν ένα παιδί νοσεί από καρκίνο, νοσεί όλη η οικογένεια.
Ας δώσουμε και εμείς την βοήθεια μας στους μικρούς μας ήρωες. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματός του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη.

Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.

Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή. Στήριξε και εσύ το έργο αυτών των οργανισμών, όπως: «Φλόγα«: Σύλλογος Γονιών Παιδικών με νεοπλασματική ασθένεια, «Ελπίδα»: Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο.

Ένα χαμόγελο, ένα χάδι, μια προσφορά σου διώχνει σιγά, σιγά τον κακό του παραμυθιού. Ας γράψουμε το πιο όμορφο τέλος σε αυτό το παραμύθι όλοι μαζί. Γιατί η ζωή μου είναι απόδειξη!


Σχόλια