Μην πυροβολείτε τον Άγιο Βαλεντίνο…

Από την πιο αγαπητή γιορτή των τελευταίων δεκαετιών, έχει μετατραπεί στον πιο εύκολο στόχο, σε Love to hate εορτή. Του ρίχνουν από παντού οι κυνικοί, η μη ερωτευμένοι, οι απογοητευμένοι από τον έρωτα, οι χωρισμένοι και παραδόξως ακόμη κι οι ερωτευμένοι. Ή μήπως όχι;

Οι anti-valentines είναι αλήθεια ότι πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Λίγο το πνεύμα της επανάστασης (του καναπέ), λίγο ο έρωτας που στις μέρες μας χάλασε και λίγο η κρίση στις τσέπες μας, μας έκανε εχθρούς της πιο αγαπησιάρικης υποτίθεται μέρας του χρόνου.

Εντάξει πίσω από την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου κρύβεται ένας μεγάλος μύθος. Σίγουρα η ιστορία αυτή ήλθε σε μας σήμερα ωραιοποιημένη και για να εξυπηρετεί την αγορά. Είναι καθαρά μία εμπορική γιορτή, μία ευκαιρία για τους επιχειρηματίες να βάλουν λίγα λεφτά στις τσέπες τους, όπως ακριβώς γίνεται και σε άλλες μεγάλες γιορτές όπως είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Μήπως όμως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν έχουν έλθει σε μας ωραιοποιημένα και φουσκωμένα από ψέματα; Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Μία δημιουργία της Coca Cola ήταν για να αυξήσει τις πωλήσεις της την περίοδο αυτή. Όμως, παρόλο που γνωρίζουμε την αλήθεια εξακολουθούμε να θέλουμε να πιστεύουμε σ’ αυτόν και περιμένουμε όταν ξυπνήσουμε το πρωί να βρούμε έστω κι ένα μικρό δωράκι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.


Όπως ο Άγιος Βασίλης έτσι και ο Άγιος Βαλεντίνος είναι δύο πολύ όμορφα ψέματα. Τον πρώτο τον πολεμούν μόνο οι κυνικοί και οι μίζεροι και τον δεύτερο οι απανταχού δήθεν αντιδραστικοί την ημερών μας. Άδικο μου ακούγεται και μυρίζομαι μεγάλη δόση υποκρισίας. Εσύ κοπελίτσα μου, που κράζεις του βαλεντίνους, μήπως δεν θα ήθελες να δεις ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο κρεβάτι το πρωί όταν ξυπνήσεις από τον αγαπημένο σου; Μήπως δεν θα ήθελες να έχεις κάποιον δίπλα σου για να σου κάνει έκπληξη ένα δώρο ή ένα υπέροχο δείπνο;

Και όχι δεν μπορεί ο άλλος να σου φέρνει κάθε μέρα κι όποτε θυμηθεί τριαντάφυλλα και φυσικά οι καταστηματάρχες θέλουν να βγάλουν κι αυτοί λεφτά. Είναι η δουλειά τους. Δεν αναφέρομαι εννοείται σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται το σκοπό της μέρας και σου πουλάνε το τριαντάφυλλο 5 ευρώ. Έχεις δική σου κρίση, διάλεξε από πού θα πάρεις το δώρο σου και τι. Την αισχροκέρδεια μπορείς να την πολεμήσεις, απλούστατα με το να λες όχι. Υπάρχουν σίγουρα και πιο φθηνές επιλογές πάντα.

Λοιπόν όλοι οι δήθεν anti valentines εκεί έξω καταλαβαίνω την πικρία σας. Καταλαβαίνω ότι θέλετε ένα φανταστικό πρόσωπο να βγάλετε τα νεύρα και την ερωτική απογοήτευσή σας, να ρίξετε τη χολή σας και να δικαιολογήσετε τη μοναξιά σας. Αφήστε όμως τους υπόλοιπους που νιώθουν πραγματικά ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι να γιορτάσουν όπως θέλουν, χωρίς να τους κρίνετε… κακό δεν κάνουν!


Σχόλια