Οι 5 ταινίες που έχασαν άδικα το Όσκαρ καλύτερης ταινίας (και ποιές τελικά το πήραν)

Συνήθως, οι ταινίες που τελικά κερδίζουν το Όσκαρ είναι αγαπητές από όλο τον κόσμο και είναι εμφανές από πριν ότι προορίζονται να γίνουν χρυσές, αφού η προέλευση του κόσμου στα σινεμά για να τις δει είναι μεγάλη. Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις όπου οι επιλογές της Ακαδημίας δεν τους βρίσκουν όλους σύμφωνους. Κάποιες ταινίες άξιζαν κάτι περισσότερο από μία υποψηφιότητα και έμειναν αξέχαστες στη μνήμη των σινεμόφιλων μέχρι σήμερα.



1956
Το Όσκαρ κερδίζει το Around the World in 80 Days, κάτι που εξέπληξε τον κόσμο και τους κριτές, αφού είχε χαρακτηριστεί ως μία ταινία χαζή για την οποία ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά. Η ταινία που θα έπρεπε να κερδίσει, σύμφωνα πάντα με την κοινή γνώμη, ήταν το The Ten Commandements η οποία είχε τρομερά εφέ για την εποχή και την εξαιρετική ερμηνεία του Charlton Heston.

1980
Το Ordinary People ήταν ο μεγάλος νικητής της χρονιάς που όντως είχε εξαιρετικές ερμηνείες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η ταινία προορίζοταν για Όσκαρ. Τελικά το πήρε και άφησε τους απανταχού σινεμόφιλους απογοητευμένους, που εύχονταν στη θέση της να ήταν το αξεπέραστο Raging Bull με τους Martin Scorsese και Robert De Niro στα καλύτερά τους.

1997
Ήταν η χρόνια που όλοι οι πιο παλιοί θυμούνται, αφού η ταινία που νίκησε ήταν ο Τιτανικός. Ναι, ήταν όντως μία πολύ ωραία ταινία, ήταν όμως μία καθαρά εμπορική ταινία και σ’ αυτό ακριβώς βασίστηκε η Ακαδημία για την επιλογή της.
Δεν το συζητάμε καν, ότι η ταινία που άξιζε το Όσκαρ τότε, ήταν το L.A. Confidential με τους θεούς Kevin Spacey, Russell Crowe και Guy Pearce σε εξαιρετικές ερμηνείες και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα νουάρ.

2002
Ήταν ίσως η μοναδική χρονιά που ένα μιούζικαλ, και μιλάμε βέβαια το Chicago,  καταφέρνει να σαρώσει τα Όσκαρ. Ναι είχε τις σέξι παρουσίες των Renee Zellweger και Cathrin Zeta Jones που μάλλον θόλωσαν την κρίση της επιτροπής, όμως κρίμα είναι μία ταινία όπως το The Pianist, να φεύγει από την αίθουσα των Όσκαρ με άδεια χέρια. Τι να πει κανείς για το αριστούργημα του Roman Polanski και την εξαιρετική ερμηνεία του Adrien Brody;

2010

Ακόμη διερωτούνται κάποιοι πώς κατάφερε το The King's Speech να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας. Υπέροχες ερμηνείες από Colin Firth και Geoffrey Rush, όμως πραγματικά πόσοι πιστεύουν ότι αυτή η πλοκή άξιζε το Όσκαρ; Στη θέση της με βάση και την Independent θα έπρεπε να ήταν το The Social Network, που αφηγείτο με πολύ πετυχημένο τρόπο την ζωή του ιδρυτή του Facebook, Μarc Zuckerberg.

Σχόλια