"Νέος χρόνος, νέα αρχή"...

Μία φράση που ακούμε συνεχώς, όσο η Πρωτοχρονιά πλησιάζει. Το Facebook και το Instagram έχουν γεμίσει απ' αυτήν ή από παραλλαγές αυτής. Κι έχει καταντήσει λίγο κλισέ, έτσι που διερωτήθηκα μήπως πρέπει ν' αρχίσω να σκέφτομαι αλλιώς. Γιατί δηλαδή να περιμένω τις 31 Δεκεμβρίου για να κάνω μία νέα αρχή στη ζωή μου;


Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούμε την αλλαγή του χρόνου ως αφορμή για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας. Έτσι, τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε γιατί στην πράξη είναι πάντα πιο δύσκολο. Ο καινούριος χρόνος σηματοδοτεί μία καινούρια ζωή. Έτσι μάθαμε μέχρι στιγμής. Και για όλους όσους είχαν μια καλή χρονιά, η 1η Ιανουαρίου σημαίνει "πάμε ξανά απ' την αρχή, γι' ακόμη ένα γύρο".

Για μένα το 2016 ήταν μία από τις πιο περίεργες χρονιές. Ξεκίνησε πολύ άσχημα και συνέχισε έτσι γι' αρκετούς μήνες. Πολλές φορές παρακαλούσα να τελειώσει, για να τελειώσουν μαζί της ο πόνος, η απογοήτευση και τα δάκρυα. Αντί δηλαδή να σκεφτώ ότι πρέπει ν' αλλάξω τη ζωή μου και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα τώρα, περίμενα πότε θα τελειώσει η δήθεν γουρσουζιά του χρόνου, για να έλθει - ήλπιζα - ένας νέος, πιο καλότυχος χρόνος. Κι αν δεν γίνουν έτσι τα πράγματα; Αν συνεχίσει να έρχεται η μια γκαντεμιά πάνω στην άλλη; Θα πρέπει να περάσω ακόμη 12 μήνες και 365 μέρες, μέσα στη μιζέρια και τα παράπονα μέχρι να φύγει και το 2017;
Ναι, έπρεπε να βρω ένα τρόπο ν' αφήσω πίσω μου τις άσχημες μέρες, όμως το να καθιερώσω και να περιμένω τον ερχομό του νέου χρόνου για να το πετύχω αυτό, ήταν απλά ένδειξη ότι βαριόμουνα να πάρω τη ζωή στα χέρια μου σήμερα. Είχα μπει σε waiting mode...

Και μία μέρα έκανα κλικ. Είναι ΟΚ να έχουμε την Πρωτοχρονιά ως την ημέρα αλλαγής, αναγέννησης και νέας αρχής. Δεν είναι όμως εντάξει να περιμένουμε να ‘ρθει αυτή η μέρα για να πάρουμε τα πάνω μας. Εξάλλου είναι απλά μία ακόμη μέρα. Η 31 Δεκεμβρίου γίνεται 1η Ιανουαρίου. Τίποτα άλλο μεγάλο δεν συμβαίνει. Είναι μία μέρα όπως όλες τις άλλες μέρες που πρέπει να ζούμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Έτσι το "Νέος Χρόνος, Νέα Αρχή", έγινε για μένα "Νέα Μέρα, Νέα Αρχή". Χτες έκανα λάθος, πόνεσα, έμεινα άνεργη, χώρισα, πληγώθηκα... σήμερα όμως είναι μία καινούρια μέρα, μία καινούρια αρχή. Το χτες είναι κι αυτό παρελθόν όπως και το πέρσι. Το να περιμένω μήνες ολόκληρους για να διώξω την γκαντεμιά ή τον πόνο είναι απλά χάσιμο χρόνου, υγείας και ζωής. Σήμερα μπορώ ν' αλλάξω προς το καλύτερο, σήμερα να διορθώσω τα λάθη μου, σήμερα να νικήσω τον πόνο και να ψάξω για νέα δουλεία, ν’ αγκαλιάσω την αλλαγή ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από ένα άσχημο γεγονός. 

Όταν, λοιπόν, η ζωή προσπαθεί να μας ρίξει κάτω, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε μέρα είναι μία ευκαιρία για να ξανασηκωθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Τα καλύτερα ή τα χειρότερα ακόμη να έλθουν και όσο πιο δεκτικοί είμαστε στην αλλαγή (καλή ή κακή), τόσο πιο κοντά στην ευτυχία θα φθάνουμε.

Σχόλια