Όλα τα σώματα πονάνε το ίδιο!

Όλα τα σώματα πονάνε το ίδιο. Το ίδιο και όλες οι ψυχές. Έχουμε φτάσει στο 2015, έχουμε ως άνθρωποι εξερευνήσει το σύμπαν και αναπτύξαμε τεχνολογία πέρα κάθε φαντασία και ακόμα δεν καταφέραμε ως το "ανώτερο" και πιο "λογικό" είδος αυτού του πλανήτη να αγαπήσουμε τη φύση και τα ζώα που ζούνε δίπλα μας. Ζούνε δίπλα μας και πλέον η ζωή τους εξαρτάται από μας, γιατί η δική μας ανάπτυξή ήταν εις βάρος τους. Εμείς μπήκαμε στα χωράφια τους πολλαπλασιαζόμενοι, όχι αυτά στα δικά μας.


Ξεκινήσαμε από τα πρώτα χρόνια εξέλιξής μας να τα χρησιμοποιούμε για την επιβίωσή μας και ναι έτσι είναι η φύση. Ο δυνατός επιβάλλεται του αδύναμου για να επιβιώσει. Όμως κατάνθρωποι μήπως το παρακάναμε; Πόσο μυαλό πρέπει να έχει κάποιος για να μπορεί να το αποδεχτεί αυτό; Είναι το ίδιο δηλαδή που είχαμε ελεύθερα τα ζώα στα κοπάδια για να δίνουν γάλα, σφάζοντας ένα κάθε χρόνο με το να στριμώχνονται χιλιάδες σε στάβλους και να μεγαλώνουν στο πι και φι με αναβολικά για να τα σφάξουμε;

Και αν στο κάτω κάτω θεωρείς ότι αυτά είναι απλά ζώα κι εσύ άνθρωπος, μήπως να σκεφτείς τότε τη δική σου υγεία πως τρως κάθε μέρα σαν αχόρταγο τέρας κρέας βομβαρδισμένο με αναβολικά και δίνεις στα παιδιά σου αρρωστημένο γάλα; Γιατί όπως το δικό σου σώμα αρρωσταίνει μέσα σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, έτσι αρρωσταίνει και το δικό τους. Το ίδιο και το μυαλό τους.


Κανείς δεν θέλει να ζει φυλακισμένος και κυνηγημένος. Κανείς δεν θέλει να τον παλλουκώνονουν και μετά να τον προκαλούν να παλέψει για τη ζωή του για να γελάνε (βλέπε ταυρομαχίες). Κανένας δεν θέλει και πόσο μάλλον ο βασιλιάς των ζώων, να περνάει τη ζωή του σε ένα κλουβί 1Χ1 για να το βλέπει το δικό σου κακομαθημένο και να νιώθει σούπερμαν. Αν δεν με πιστεύεις στείλε μου μήνυμα. Θα σου στείλω εγώ βίντεο και θα σου δείχνουν ακριβώς πως νιώθουν τα ζώα όταν τα απελευθερώνουν. Μήπως να σε βάλουμε εσένα στο κλουβί αλυσοδεμένο στα 4 για να γελάσουμε; Γιατί οι ελέφαντες πραγματικά δεν το γουστάρουν καθόλου. Και όχι μόνο δεν το γουστάρουν. Ζούνε όλη τους τη ζωή με τον πόνο. Ξέρεις εσύ τι σημαίνει να ξυπνάς και να κοιμάσαι κάθε μέρα με πόνο σε όλο σου το σώμα;


Τα παραδείγματα εκμετάλλευσης ζώων γύρω μας είναι ανεξάντλητα. Από την επιστήμη, τα καλλυντικά, την ιατρική, μέχρι και τα κατοικίδιά μας. Ναι, μέχρι εκεί φθάνει ο βόθρος του μυαλού μας. Να εγκαταλείπουμε τα κατοικίδια μας, να τα κακοποιούμε ή ακόμη και να τα τρώμε (βλέπε Κίνα). Έχεις κοιτάξει ποτέ μέσα στα μάτια ενός σκύλου; Αν ξέρεις πως μοιάζει η αγάπη τότε θα την αναγνωρίσεις εκεί μέσα. Αγνή και αιώνια. Έχεις αγγίξει ποτέ το μαλακό του σωματάκι; Αυτό το σωματάκι πονάει. Πονάει όσο ένα μωρό και πρέπει να κοιμάται στα μαλακά. Να δέχεται αγκαλιές. Να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Και φυσικά αν είσαι ο κλασικός χώριατος θα μου πεις εδώ ο κόσμος καίγεται θα νοιαστώ για τα σκυλιά και τα γατιά και τα πουλιά; Ρε στενόμυαλε κατάνθρωπε για το καθετί πρέπει να νοιάζεσαι. Από το δέντρο που σου δίνει οξυγόνο μέχρι και για την αραχνούλα που προσπαθεί να φτιάξει τον ιστό της στη γωνιά του σπιτιού σου. Πόσο μάλλον για τα ζώα που έχουν νοημοσύνη και μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σου φίλοι. Αν δεις ποτέ μωρό στο δρόμο θα το αφήσεις να πεθάνει; Γιατί να το κάνεις σε ένα ζώο που σε έχει ανάγκη, είναι μόνο, πονάει και φοβάται; Ένας σκύλος και ένα μωρό 2 χρονών περίπου έχουν την ίδια νοημοσύνη. Απλά το ένα έχει τρίχες και 4 πόδια και το άλλο μοιάζει με την άσχημη μούρη σου.


Και πριν με πεις υποκρίτρια γιατί δεν είμαι εντελώς χορτοφάγος, να σου πω ότι ούτε σένα σου ζητώ να γίνεις χορτοφάγος αν δεν επιθυμείς. Ο άνθρωπος είναι ον παμφάγο. Το παραδέχομαι. Όμως μην γίνεσαι άπληστος. Μην θες να τρως ό,τι κινείται και ό,τι αναπνέει. Και ξεκίνα να διεκδικείς. Να διεκδικείς ποιότητα ζωής γι' αυτά και για σένα. Να απαιτείς τα ζώα να μεγαλώνουν ελεύθερα με φυσικές τροφές, να μη σε νοιάζει που μπορεί για μία βδομάδα να μην βρίσκεις το κρέας που ζητάς στο σουπερμάρκετ. Να αγοράζεις μόνο προϊόντα που δεν είναι δοκιμασμένα σε ζώα. Να καταδικάζεις τις βαναυσότητες κατά των ζώων και να τις επικρίνεις όταν τις βλέπεις γύρω σου. Να μην πηγαίνεις σε τσίρκα, να καταγγέλλεις όταν ένας ζωολογικός κήπος δεν πληροί τις προδιαγραφές που πρέπει, να βοηθήσεις να εξαλειφθούν τα δεκάδες χιλιάδες αδέσποτα από τους δρόμους και να βρουν σπίτι. Να, να, να... η λίστα δεν τελειώνει και δεν σου κοστίζει ούτε ένα σεντ.

Και να σου πω γιατί πρέπει να τα κάνεις όλα αυτά; Γιατί είσαι ο Άνθρωπος και ο πλανήτης γη είναι το σπίτι σου. Τα ζώα είναι τα παιδιά σου, η φύση είναι το οξυγόνο σου. Με αυτά ξεκίνησες να υπάρχεις και από αυτά θα σταματήσεις να υπάρχεις αν δεν τα προστατεύσεις.

Δες το βίντεο με το φυλακισμένο λιοντάρι που πατάει χώμα για πρώτη φορά:
http://www.animalplanet.gr/echete-di-liontari-na-kleiafto-to-liontari-diasothike-apo-to-tsirko-dite-pos-ekane-otan-eniose-gia-proti-fora-to-grasidi-video/

Mιχάλης

Σχόλια