Μόνος ή ... ελεύθερος;

Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από τον έρωτα, λένε. Θα τους πιστέψω. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα όμως και από το να είσαι ευτυχισμένος. Και αυτά πάνε μαζί θα μου πουν. Θα τους πιστέψω και πάλι.

Σκεφτείτε όμως πόσο πόνο προκαλεί ο έρωτας. Πόσα δάκρυα και ψυχολογικά προκαλεί.  Μετά από έναν χωρισμό ακολουθεί το κλασικό "μόνος μου ρε!" που λέμε σε φίλους, σε γνωστούς, στους εαυτούς μας τους ίδιους μπας και το εμπεδώσουμε. Τι πραγματικά εννοούμε όμως;


Κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς έρωτα, ή μάλλον μπορεί, επιβίωση λέγεται. Συχνά τον αποφεύγουμε τόσο, που μετά από ένα χωρισμό, προτιμάμε να μην ξανά ερωτευτούμε ποτέ. Το λέμε κάποιες φορές με τόση σιγουριά που φτάνουμε στο σημείο το "ποτέ" να το εννοούμε.
Λάθος! Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο να λέμε ότι θέλουμε να μείνουμε "μόνοι μας μετά το broke up" και στο "μόνοι για πάντα". Συναισθηματικά πάντα μιλάμε, γιατί σχέσεις χωρίς έρωτα βρίσκονται και υπάρχουν πολλές.
Σαφώς λοιπόν και χρειαζόμαστε ένα χ, ψ διάστημα για να ξανά βρούμε τον εαυτό μας και δεν θέλουμε άλλον/η να μας θυμίζει τον  προηγούμενο έρωτα. Σαφώς όμως, αφού τον ξανά βρούμε θα πρέπει να δηλώνουμε "ελεύθεροι" και όχι μόνοι!

Πολλοί άνθρωποι, αν όχι όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, όταν χωρίζουν δηλώνουν, όπως προείπα, "μόνος και πάλι!". Το ωραίο όμως και αυτό που δυστυχώς αργούμε πολλές φορές να συνειδητοποιήσουμε, είναι όταν ξεπεράσουμε τον χ, ψ πρώην πλέον, οριστικά και αμετάκλητα και μεταβούμε σε μια άλλη φάση. Γιατί η ελευθερία σημαίνει ζωή. Σημαίνει ότι ξανά γεννιέσαι από τις στάχτες σου και προχωράς. Και είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα, για την επόμενη σχέση. Γιατί είσαι ελεύθερος να δώσεις και να πάρεις ότι σκόπευες και στην προηγούμενη. Γιατί όταν είσαι σίγουρος ότι μάζεψες τα κομμάτια σου, θα καταλάβεις. Θα καταλάβεις ότι δεν είσαι πλέον μόνος, αλλά ελεύθερος, single βρε παιδί μου! Και θα το πεις και με περηφάνια και θα το φωνάξεις. Και θα βγεις αναμενόμενος από όλο αυτό και θα το δείξεις!

Γι αυτό σου λέω, διάλεξε γρήγορα τι προτιμάς! Μόνος ή ελεύθερος;


Δήμητρα Ζέμελη

Σχόλια