O στοιχειωμένος του Πεδουλά

Μια μεταφυσική αναφορά που αφορά το ορεινό χωριό Πεδουλά συναντάμε στο έργο του λαογράφου Νικόλαου Πολίτη "Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού" (1904). 



Το συμβάν χρονολογικά τοποθετείται στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου βρισκόταν ο Μακάριος Α’ (1854-1865) ο οποίος μάλιστα, καταγόταν από το γειτονικό χωριό της Μαραθάσας Πρόδρομος.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε το 1904. 

Πολλές φορές, νεκροί βγαίνουν από τον τάφο με τα σάβανα τους και γυρίζουν τους δρόμους τη νύχτα και μπαίνουν στα σπίτια και σπάζουν ότι
βρούν μπροστά τους. Αυτούς τους λέγουν στοιχειωμένους και σαρκωμένους.

Είναι καμιά δεκαριά χρόνια που εφάνη ένας τέτοιος στοιχειωμένος στο χωριό Πεδουλά. Έβγαινε με το σάβανο του, και πότε στο ένα σπίτι άκουγαν να κουνεί τα έπιπλα,πότε στο άλλο να σπάζει τα πιάτα και να μετατοπίζει τα κρεβάτια,που αναγκάστηκαν οι χωριανοί να στείλουν τους προεστούς στη Λευκωσία, να παρακαλέσουν το δεσπότη, που ήταν τότε ο Μακάριος (σημ.εννοεί το Μακαρίο Α’) να τους βοηθήσει. Από τότες, αν κάνει αταξίες και τρέλες κανείς, λεν: "Ε τον στοιχειωμένον του Πεδουλά !"

Πηγή: Μυθολόγιο

Σχόλια