Το μυστήριο πίσω από τα γλυπτά - φαντάσματα

Το άγαλμα νεαρής γυναίκας,  με καλυμμένο το πρόσωπο από μία σειρά από γυάλινες χάντρες είναι ένα ενδιαφέρον έργο τέχνης γνωστό ως το Κορίτσι  Φαντάσμα με έδρα το Λονδίνο και είναι έργο γλύπτη Kevin Francis Gray. Παρουσιάζεται σε ένα βάθρο σαν ένα κλασικό ελληνικό άγαλμα και είναι φτιαγμένο από μάρμαρο. Αποτελεί μια μελαγχολική φιγούρα μιας σύγχρονης νέας γυναίκα. Συνδυάζει το κλασικό στυλ των γλυπτών με μια αστική αισθητική με τέτοιο τρόπο που οδηγεί κάποιον στην αμφισβήτηση της καλλιτεχνικής πρόθεσης.

Αυτό το σύγχρονο κομμάτι, όπως και μεγάλο μέρος της δουλειάς του Gray, έχει έναν υπαινιγμό του απορρήτου και του σουρεαλισμού μέσα του. Όταν το κυματοειδές πέπλο έλκεται προς τα πίσω, αποκαλύπτεται ότι ένας σκελετός - πρόσωπο κρύβεται πίσω από αυτό. Εξίσου ανησυχητικά είναι τα σημάδια στα χέρια του κοριτσιού που σκόπιμα χαράκτηκαν στο πίσω μέρος του σώματός της. Οδηγείται κανείς να αναρωτηθεί αν τα σφαιρίδια είναι συμβολικά δάκρυα ή μια ερμηνευτική ασπίδα.

Κάθε ένα από τα γλυπτά του Gray, συνήθως κατασκευασμένα από ρητίνη, χαλκό, ή μάρμαρο, προσομοιώνει κάποιο είδος του υλικού μανδύα για να κρατήσει τα στοιχεία κρυφά. Όλα φορούν μάσκα, είτε είναι με τη μορφή ενός καταρράκτη από χάντρες που καλύπτουν το πρόσωπό τους ή ένα σεντόνι που επισκιάζει όλο τους το σώμα.












Σχόλια