Mην εκδικείσαι... άσε το κάρμα να κάνει τη δουλειά του!

Εύκολα το μυαλό μπορεί να τα χάσει. Aκόμη και το πιο λογικό. Όταν του παίρνουν με βία πίσω την αγάπη που του έδωσαν. Όταν τον έκαναν να αφεθεί, να ρίξει όλες τις άμυνες του και ν’ αφήσει τον εαυτό του γυμνό και εκτεθειμένο, πιστεύοντας ότι βρίσκεται σ’ ένα ασφαλές μέρος, μόνο και μόνο για να του πάρουν ό,τι έχει και να τον πονέσουν. 

Κάπου σ' εκείνο το σημείο θολώνει το μυαλό ναι. Σκέφτεται χίλιους τρόπους ν’ ανταποδώσει τον πόνο που ένιωσε, να πάρει πίσω όλα όσα έχασε. Μαζεύει τα λιγοστά ψυχικά του αποθέματα και τα μετουσιώνει σε θυμό. Ο θυμός ζητά μόνο εκδίκηση και η εκδίκηση καταστρέφει ζωές. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Ακόμη και τέτοια κατάληξη μπορεί να έχει ένας έρωτας που ξεκινά πάντα τόσο όμορφα. 



Χρειάζεται δύναμη και μια καρδιά γεμάτη καλοσύνη για να μπορέσει ν’ αντέξει την προδόσια χωρίς να ζητά αντίποινα, χωρίς να οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Χρειάζεται χρόνος πολύς, ίσως και να είναι κάτι που να μην ξεπεραστεί ποτέ εντελώς. Τη μια μέρα κρατάς στα χέρια σου έναν άνθρωπο, σου λέει ότι σε αγαπά και την άλλη σε διώχνει με άσχημα λόγια ή ακόμη χειρότερα προσποιείται ότι δεν υπάρχεις, ότι δεν υπήρξες ποτέ.

Ο άνθρωπος σου ξαφνικά αποφάσισε ότι είστε ξένοι. Όλα αυτά που σου έλεγε, βλέπεις ν’ αντιστρέφονται. Τα πάντα καταρρέουν μπροστά στα μάτια σου, λες και ζούσες σ’ένα ψεύτικο κόσμο. Τα γιατί βουήζουν στ΄αυτιά σου και δεν βρίσκουν απαντήσεις. Δεν μπορείς ν’ αποδείξεις τίποτα. Κάθε κίνηση στρέφεται εναντιόν σου. Και είναι πολύ εύκολο το μυαλό να μπει σε άρνηση, να μην το δεχτεί, γιατί και στο κάτω κάτω η ελευθέρια μας σταματά εκεί που πληγώνει τον συνάνθρωπό μας, πόσο μάλλον κάποιον που έδωσε τόσα πολλά. 

Όμως ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, μακριά από τη θολούρα που προκαλούν τα δάκρυα. Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών. Κάποιες φορές οι άνθρωποι κάνουν επιλογές κι εσύ δεν είσαι μία απ’ αυτές. Βάζουν προτεραιότητες και είσαι έρχεσαι τελευταίος στη λίστα. Τα όνειρά τους, η εικόνα τους, τα λεφτά, ο γάμος τους κλπ είναι πάνω από όλα. Ήσουν απλά ένα εξτραδάκι για να γεμίζει το κενό και σίγουρα τα σημάδια υπήρχαν πάντα αλλά τα αγνοούσες. 

Έκανες λάθη που τώρα σου στοιχίζουν ακριβά. Ο εγωισμός σου θέλει να ρίξεις το φταίξιμο αλλού. Η ντροπή και το μίσος που νιώθεις δεν σβήνουν παρά μόνο με εκδίκηση. Και οι αδύναμοι χαρακτήρες πέφτουν πάντα σ’ αυτή την παγίδα. Οι δυνατοί συγχωρούν και συνεχίζουν ν’ αγαπούν για όσο αντέχουν. Μαθαίνουν να βάζουν την αγάπη τους σε μια γωνιά του μυαλού τους, κρατούν τις καλές αναμνήσεις και αφήνουν το χρόνο να κάνει τη δουλειά του. 

Τα πάντα στη ζωή είναι κάρμα. Ό,τι καλό και ό,τι κακό κάνεις σου επιστρέφεται εις διπλούν. Γιατί να στρέψεις, λοιπόν, το κάρμα εναντίον σου;

Σχόλια