1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι σχιζοφρενείς!


Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια, αυστηρός, εξουθενωτική ψυχική ασθένεια που επηρεάζει περίπου 1% του πληθυσμού, αντιστοιχεί σε περισσότερο από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Άλλα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη σχιζοφρένεια περιλαμβάνει ότι επηρεάζει τους άνδρες περίπου ενάμισι φορές πιο συχνά από τις γυναίκες. Είναι μία από τις ψυχωτικές ψυχικές διαταραχές και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα της σκέψης, συμπεριφορά, και κοινωνικά προβλήματα.


Τα προβλήματα σκέψης σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια περιγράφεται ως ψύχωση, στο ότι η σκέψη του ατόμου είναι εντελώς έξω από επαφή με την πραγματικότητα κατά καιρούς. Για παράδειγμα, ο πάσχων μπορεί να ακούει φωνές ή να δουν τους ανθρώπους που είναι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν ή αισθάνονται σαν σφάλματα είναι σέρνεται πάνω στο δέρμα τους, όταν δεν υπάρχουν.

Το άτομο με τη διαταραχή αυτή μπορεί επίσης να έχει αποδιοργανωμένη ομιλία, αποδιοργανωμένη συμπεριφορά, σωματικά άκαμπτο ή χαλαρή συμπεριφορά (κατατονία), μειώθηκε σημαντικά συμπεριφορές ή συναισθήματα, καθώς παραληρήματα, που είναι οι ιδέες για τον εαυτό τους ή τους άλλους που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα (για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να βιώσει παράνοια, υπό την έννοια ότι αυτός ή αυτή σκέφτεται άλλοι συνωμοτούν εναντίον τους, όταν δεν είναι).

Ποια είναι τα διάφορα είδη της σχιζοφρένειας?
Υπάρχουν πέντε είδη της σχιζοφρένειας, κάθε βάση για το είδος των συμπτωμάτων το άτομο έχει κατά το χρόνο της εκτίμησης.

Σχιζοφρένεια παρανοϊκού: Το άτομο είναι απασχολημένος με μία ή περισσότερες παραληρητικές ιδέες ή πολλές ακουστικές ψευδαισθήσεις, αλλά δεν έχουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας αποδιοργανωμένη.

Αποδιοργανωμένο σχιζοφρένεια: Τα συμπτώματα Ευδιάκριτη αποδιοργανωμένη ομιλία και συμπεριφορά, καθώς και επίπεδη ή ανάρμοστη επιρροή. Το άτομο δεν έχει αρκετό συμπτώματα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως πάσχοντες από σχιζοφρένεια κατατονική. 

Κατατονική σχιζοφρένεια: Το άτομο με αυτό το είδος της σχιζοφρένειας έχει κυρίως δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα συμπτώματα: δυσκολία στην κίνηση, αντίσταση στην κίνηση, υπερβολική κίνηση, μη φυσιολογικές κινήσεις, και / ή επαναλαμβάνοντας αυτό που λένε οι άλλοι ή να κάνετε. 

Μη διαφοροποιημένες σχιζοφρένεια: Αυτό χαρακτηρίζεται από επεισόδια δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη ομιλία και συμπεριφορά, κατατονική συμπεριφορά ή αρνητικά συμπτώματα, αλλά το άτομο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση του παρανοϊκού, αποδιοργανωθεί, ή κατατονική τύπου της σχιζοφρένειας.

Υπολειμματική σχιζοφρένεια: Ενώ τα πλήρη άνθηση χαρακτηριστική των θετικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας (εκείνες που περιλαμβάνουν μία περίσσεια της κανονικής συμπεριφοράς, όπως οι αυταπάτες, παράνοια, ή αυξημένη ευαισθησία) απουσιάζουν, ο πάσχων έχει μία λιγότερο σοβαρή μορφή της διαταραχής ή έχει μόνο αρνητικά συμπτώματα (συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από μείωση της συνάρτησης, όπως η απόσυρση, αδιαφορία, και δεν μιλάει).

 Eιρήνη Χαραλάμπους,
Κλινική Ψυχολόγος

Σχόλια