Oι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς!

Ακόμη και στις σύγχρονες μέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπάρχουν πόλεις που κράτησαν έξω από τα τείχη τους τη μιζέρια και συνεχίζουν να ανθούν, προκαλώντας μας να τις επισκεφτούμε ή και να τις κατοικήσουμε. To καθαρό περιβάλλον, οι συγκοινωνίες, το σύστημα υγείας, η οικονομική κατάσταση των πολιτών και οι πολιτιστικές δραστηριότητες αποτελούν τα βασικά στοιχεία τα οποία ορίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μίας πόλης και ως εκ τούτου, τα κριτήρια με τα οποία οι καλύτερες πόλεις του κόσμου πήραν τις πρώτες δέκα θέσεις στις λίστες διεθνών ερευνητικών εταιρειών.


ΒΕΡΝΗ, ΕΛΒΕΤΙΑ
Ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση, στη δέκατη θέση βρίσκεται η Βέρνη, η όμορφη πρωτεύουσα της Ελβετίας. Με σύμβολό της την αρκούδα, ζώο από το οποίο πήρε και την ονομασία της, η Βέρνη αριθμεί μόνο 133.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 21% είναι αλλοδαποί. Όλο το ιστορικό της κέντρο είναι μεσαιωνικό με καλοδιατηρημένη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, γι’ αυτό και ανακηρύχθηκε ολόκληρο από την UNESCO, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Οι ποταμοί που τη διαπερνούν και η πλούσια πρασινάδα θυμίζουν περισσότερο ένα μεγάλο χωριό, παρά πρωτεύουσα μίας ανεπτυγμένης χώρας. Τα πάντα λειτουργούν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, μέσα σε ένα τοπίο που φαντάζει βγαλμένο από μεσαιωνικό παραμύθι.

ΚΑΝΑΔΑΣ, ΤΟΡΟΝΤΟ
Η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό του Καναδά, το Τορόντο, κερδίζει επάξια την 9η θέση, ανάμεσα στους επίγειους παράδεισους. Το Τορόντο αποτελεί σήμερα την οικονομική πρωτεύουσα του Καναδά και ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα αστικά κέντρα του κόσμου. Η ομορφιά του, αλλά και η μειωμένη ρύπανση του περιβάλλοντος σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις και το ευρύ οδικό δίκτυο, υψώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα ύψη, που απολαμβάνουν εκτός από καθαρό αέρα και την εύνοια των μεγαλύτερων καναδικών τραπεζών που έχουν την έδρα τους εκεί. Η οικονομική ευμάρεια του Δήμου του Τορόντο είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, αφού το ΑΕΠ του ανέρχεται περίπου στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.



ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΔΑΝΙΑ
Εμπορικός και συγκοινωνιακός κόμβος της Ευρώπης, η Κοπεγχάγη δεν άφησε καθόλου ανεκμετάλλευτη την προνομιακή της θέση. Η δανική πρωτεύουσα που βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας, όποια εποχή κι αν την κοιτάξεις, μοιάζει χαρούμενη και ζωντανή. Γλεντζέδες, εκδηλωτικοί και ελεύθερες ψυχές χαρακτηρίζονται οι κάτοικοί της και δεν έχουν λόγο να μην είναι, αφού η πόλη τους θεωρείται ως η πιο φιλική πόλη στον κόσμο προς τον άνθρωπο, με ένα ευρύ σύνολο πεζοδρόμων κρυμμένων σε καθαρές καταπράσινες εκτάσεις. Η γραφική πόλη που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι του Άντερσεν, βιώνει ολόχρονα άστατο καιρό με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις το χειμώνα, όμως κανένας δε φαίνεται να παραπονιέται γι’ αυτό.

ΕΛΣΙΝΚΙ, ΦΙΛΛΑΝΔΙΑ
Την 7η θέση στη λίστα κερδίζει μία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αυτή της σκανδιναβικής Φινλανδίας. Στο Ελσίνκι, στην πόλη που ουσιαστικά δε νυχτώνει πότε, οι κάτοικοι «κοιμούνται» ήσυχοι, μακριά από τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σταθερό στην ανάπτυξή του, το «παγωμένο σταυροδρόμι του βορρά», προσφέρει στους ανθρώπους του, μεταξύ άλλων, φθηνές και πυκνές δημόσιες συγκοινωνίες, ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους κατά μήκος όλης της έκτασής του. Τα πάρκα και οι λίμνες ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο την πόλη, που κατάφερε από μία «φτωχογειτονιά», να γίνει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα αστικά κέντρα του πλανήτη.

ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολλές είναι οι πόλεις που θα ζήλευαν την ομορφιά και τον πλούτο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, του Μόναχο. Μία πόλη όπου η ομορφιά συναντά την ανωτερότητα, το μπαρόκ το μοντέρνο και η τεχνολογία την τέχνη, δε θα μπορούσε παρά να προσφέρει στους κατοίκους της μία ονειρεμένη ζωή. Ως σημαντικό ευρωπαϊκό εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο απολαμβάνει όλα τα προνόμια μίας υπερσύγχρονης πόλης, που κρατά όμως άσβεστο το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν και ζωντανό το πολιτιστικό στοιχείο.

ΩΚΛΑΝΤ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Μπορεί το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας να κτίστηκε ανάμεσα σε 50 ηφαιστειακούς διόδους, όμως πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να απολαμβάνουν μαζί με τους κατοίκους του, όλα όσα απλόχερα προσφέρει. Δεν είναι καθόλου τυχαία εξάλλου η εκτίμηση ότι 14 άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, αφήνουν καθημερινά τις γενέτειρές τους για να μετακομίσουν σε αυτό. Λόγω των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης, το Ώκλαντ σήμερα αποτελεί έδρα πολλών πολιτισμών, οι οποίοι συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους και λειτουργούν προς το συμφέρον της πόλης τους.

ΖΥΡΙΧΗ, ΕΛΒΕΤΙΑ
Η πόλη με τους πλουσιοτέρους κατοίκους του πλανήτη και τραπεζικός παράδεισος της Ελβετίας. Δεν υπάρχει δρόμος στη Ζυρίχη που να μην έχει έστω και ένα κατάστημα τράπεζας. Το Χρηματιστήριο Αξίων της Ελβετίας, καθώς και δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, έχουν την έδρα τους στην πόλη που «γεννά» ουσιαστικά το χρήμα. Εκτός όμως από διεθνές οικονομικό κέντρο, η Ζυρίχη είναι και σημαντικό κέντρο πολιτισμού με σημαντικά πανεπιστήμια, μουσεία, θέατρα και όπερες.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ, ΚΑΝΑΔΑΣ
Όσοι επισκέπτονται την παραθαλάσσια πόλη του Βανκούβερ, δεν ξεχνούν ποτέ την ομορφιά που είδαν τα μάτια τους. Για πέντε συνεχόμενα χρόνια συγκαταλέγεται από το οικονομικό γκρουπ EIU, ανάμεσα στις δέκα πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου. Η άριστη οργάνωσή της, καθώς και το ανεπτυγμένο συγκοινωνιακό της δίκτυο, διευκολύνει τη ζωή τόσο των τουριστών, όσο και των κατοίκων της, ενώ οι γυάλινοι της πύργοι, οι χιονισμένες βουνοκορφές και τα καταπράσινα πάρκα, δε σου αφήνουν άλλη επιλογή από το να τη λατρέψεις.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δεύτερη στο βάθρο ανεβαίνει η Μελβούρνη ανάμεσα στις δέκα πιο ονειρικές πόλεις του κόσμου. Στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, κυκλοφορούν με ασφάλεια περίπου 4.000.000 χαμογελαστοί κάτοικοι, με το ¼ από αυτούς να προέρχεται από το εξωτερικό. Μάλιστα πολλοί είναι οι Έλληνες και οι Ιταλοί που έχουν βρει καταφύγιο σε μία πόλη που τα έχει όλα, ακόμη και ήπιο, δροσερό κλίμα.



ΒΙΕΝΝΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ
Τα σκήπτρα της καλύτερης πόλης στον κόσμο παίρνει η Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας. Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, αποτελεί την κορυφαία πόλη του κόσμου για να ζει κανείς. Είναι το καμάρι της Ευρώπης και παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, την ασφάλεια, την παιδεία, τα οδικά δίκτυα κλπ. Νότες κλασικής μουσικής ακούγονται στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της, ενώ η βιεννέζικη κουλτούρα αναδεικνύεται μέσα από τα παραδοσιακά της καφέ. Τα μεγαλοπρεπή μεσαιωνικά της κτήρια, της δίνουν έναν αυτοκρατορικό τόνο, ενώ τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς δεν έχουν τελειωμό.                                                                             


Σχόλια