Κυπριακές Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες

Όταν ξεκίνησα να ψάχνω το θέμα με τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, δεν είχα φανταστεί ότι θα υπήρχαν τόσες πολλές! Απορώ πώς ζούσαν οι προγονοί μας τις περασμένες δεκαετίες με τόσα «μη» και «πρέπει», ακόμα και στα πιο καθημερινά και απλά πράγματα, όπως πότε να κόβεις τα νύχια σου, πώς να κάθεσαι κλπ. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές με ένα πιο χιουμοριστικό τρόπο.



1.    Όταν μπούμε σε ένα σπίτι, όταν βγούμε θα πρέπει να είναι από την ίδια πόρτα για να μη χαλάσουμε τα προξενιά.
Σχόλιο: κι αν δεν υπάρχουν προξενιά πάλι κάνουμε το ίδιο, σε περίπτωση που υπάρξουν στο μέλλον!


2.    Αν δεις μαύρο γάτο το πρωί, κλείσε τα μάτια γιατί σημαίνει ότι όλη η μέρα σου θα πάει στραβά! Οι χριστιανοί μάλιστα παλαιότερα θεωρούσαν τις μαύρες γάτες δαίμονες.
Σχόλιο: Εσείς που το λέτε αυτό ίσως να διαβάσετε το μυθιστόρημα του Ευγενίου Τριβιζά, «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα». Είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξετε γνώμη.


3.    Μη μεταφέρετε λάδι τη νύχτα μέσα στο σπίτι ή και έξω από αυτό.
Σχόλιο: Μιλάμε για λάδι της ελιάς ή για οποιοδήποτε λάδι;


4.    Ο γαμπρός και η νύφη δεν πρέπει να συναντηθούν την προηγουμένη νύχτα του γάμου και πρέπει να πέσουν σε ξεχωριστά κρεβάτια.
Σχόλιο: Ο γαμπρός έχει ήδη πετάξει τα μάτια της νύφης έξω πάμπολλες φορές, ακόμη μία φορά τι πειράζει;


5.    Μην αφήνετε τα παπούτσια σας αναποδογυρισμένα γιατί θα χάσετε κάποιο δικό σας πρόσωπο.
Σχόλιο: Δεν ξέρω πως συνδέθηκε το αναποδογυρισμένο παπούτσι με το θάνατο, αλλά με τον πανικό που γίνεται στην παπουτσοθήκη μου, μέχρι στιγμής θα είχαν πεθάνει (κτύπα ξύλο που λένε) ακόμη και τα πιο μακρινά ξαδέλφια μου.


6.    Αν αφήνεις φαγητό στο πιάτο σου όταν τρως, θα παντρευτείς άσχημο άνδρα.
Σχόλιο: Αυτά μου έλεγε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή και τώρα προσπαθώ να χάσω τα παραπανίσια κιλά. Άσε που δεν βρήκα ούτε όμορφο άντρα.


7.    Αν δεις ιερέα από το ξημέρωμα μπροστά σου σημαίνει κακός οιωνός.
Σχόλιο: Αυτό ισχύει. Το έχω πάθει προσωπικά!

8.    Όταν κάθεσαι δεν πρέπει να κουνάς τα πόδια σου γιατί θα μαζευτούν οι χρεοφειλέτες.
Σχόλιο: Μάλλον κανένας Κύπριος δεν έδωσε σημασία σε αυτή την πρόληψη…

9.    Το άνοιγμα μαύρης ομπρέλας μέσα στο σπίτι θεωρείται γρουσουζιά. Παλαιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι μέσα στις ομπρέλες κρύβονταν δαιμόνια. Το μαύρο έρχεται σε συνδυασμό με τις σκοτεινές δυνάμεις των κακών πνευμάτων.
Σχόλιο: Κάποιος απόγονος ή πρόγονος του Lovecraft θα το σκέφτηκε αυτό, δεν εξηγείται αλλιώς.

10. Είναι μεγάλη γουρσουζιά να κάνεις «εις υγεία» με κάποιο πρόσωπο και μετά ν` αφήνεις το ποτήρι σου κάτω χωρίς να πιείς. Γουρσουζιά είναι επίσης να τσουγκρίζεις με άδειο ποτήρι. Μα ούτε και με το νερό πρέπει να κάνεις «εις υγεία».
Σχόλιο: Ούτε να κάνουμε ένα cheers με την ησυχία μας δεν μπορούμε.


11. Την Τετάρτη, την Παρασκευή και το δωδεκαήμερο δεν πρέπει να κόβονται τα νύχια. Και φυσικά ούτε τα νύχια του βρέφους κόβονταν πριν ποσαραντώσει. Όπως λέει και το ποίημα: «Τετάρτην τζιαι Παρασκευήν τα νύσια σου μεν κόψεις, τζιαι Τζιερκατζιήν να με λουθείς αν θέλεις να προκόψεις».
Σχολίο: Αυτό θα πρέπει να το σημειώσω στο diary μου και καλού κακού θα βάλω και μία υπενθύμιση στο κινητό!


12. Το ψωμί δεν πρέπει να τοποθετείται στο τραπέζι ανάποδα, αλλά ούτε και να διασκελίζονται τα ψίχουλά του (πολουβίδκια). Ούτε όμως να πετάμε και τα κομμάτια που μας απομένουν, γιατί θα δει ο Θεός την ασέβειά μας και θα μας τιμωρήσει με πείνα.
Σχόλιο: Μήπως ο Θεός να στείλει λίγα από τα πολλά «ψίχουλα» που πετάνε κάποιοι λαοί σε κάποιους που δεν έχουν ούτε αυτά;


13. Αν κοιταχτείς στον καθρέφτη γύρω στα μεσάνυχτα θα δεις το χάρο σου.
Σχόλιο: χαχαχαχαχα. Πολύ gothic. Like. Εγώ τον βλέπω κάθε φορά που κοιτάζω τη μούρη μου στον καθρέφτη…

Σχόλια