Πόσο καλά με ξέρω...;;;

Οι αρνητικές σκέψεις, όσο πιο καλά κολλημένες είναι στο μυαλό μας, τόσο πιο έντονη κάνουν τη νοητική τους παρουσία.
Όμως όλες αυτές οι νοητικές καταστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.
Είναι όλα σενάρια με ένα φανταστικό περιεχόμενο που πλάθουμε στο νου μας γιατί έτσι νομίζουμε πως θα κρύψουμε τις ανασφάλειες μας και θα σωθούμε.
Αλλά ότι κρύβεται χωρίς να ξεπερνιέται αργά η γρήγορα θα ξανά εμφανιστεί ίσως και με μεγαλύτερο μπόι.
Το σημαντικό δεν είναι να κρύβουμε τις ανασφάλειες μας για το φαίνεσθαι αλλά είναι να βρούμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τις ανασφάλειες και τους φόβους μας και να έχουμε μια αυθεντική αυτοεικόνα.
Μόνο έτσι θα είναι ξεκάθαρο το ποιοί είμαστε και ως προς τους άλλους αλλά περισσότερο ως προς εμάς τους ίδιους.



Πόσοι από εσάς κατά καιρούς έχετε ρωτήσει τον ίδιο σας τον εαυτό για το ποιοί είστε?!
Και μετά πόσοι από εσάς ήξεραν να δώσουν μια απάντηση είτε σωστή ,είτε λάθος?!
Θεωρώ πως πολλοί είναι αυτοί που κάνουν αυτή την ερώτηση αλλά είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να δώσουν μια απάντηση στον εαυτό τους, για τον εαυτό τους.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έμαθαν να κρύβουν καλά κάποιες αδύναμες πτυχές τους γιατί πιστεύουν πως έτσι θα καλυτερεύσουν την εικόνα τους.

Όμως αυτό δυστυχώς είναι λάθος γιατί όπως προαναφέραμε έτσι δεν ξεπερνάς τις καταστάσεις παρά μόνο με αυτόν τον τρόπο, παρουσιάζεις ένα άλλο εαυτό που ούτε εσύ δεν γνωρίζεις, γιατί μπορεί να είναι δικό σου κατασκεύασμα αλλά δεν είναι ο αυθεντικός σου εαυτός.


Πιστεύω λοιπόν πως είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε όλες τις πτυχές του εαυτού μας και παράλληλα να προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτές που είναι πιο αδύναμες. Με αυτό τον τρόπο θα γινόμαστε πιο δυνατοί και βεβαίως θα είμαστε αυθεντικά όντα κι όχι κατασκευάσματα.

Ειρήνη Χαραλάμπους
Κλινική Ψυχολόγος

Σχόλια