Oι πιο διάσημοι πίνακες στον κόσμο!

Ακόμη και αν δεν είστε fan της τέχνης, είναι σχεδόν αδύνατον να μην έχετε συναντήσει κάπου τους 10 πίνακες αυτούς. Αν και οι ίδιοι φυλάγονται καλά σε μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, τα σχέδια τους τα βρίσκουμε συνεχώς σε πίνακες, σε βιβλία, στην τηλεοράση κλπ. Πολύ δύσκολο να μην τους γνωρίζετε λοιπόν, αφού είναι οι πιο διάσημοι πίνακες που υπήρξαν ποτέ...

1.  Μόνα Λίζα - Leonardo da Vinci
Ο πιο διάσημος πίνακας στον κόσμο είναι η κύρια έλξη του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, όπου τον βλέπουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο! Ο Leonardo da Vinci ξεκίνησε να τον ζωγραφίζει από το έτος 1503 ή 1504 και τον τέλειωσε λίγο πριν πεθάνει, το 1519.


2. Ο Μυστικός Δείπνος - Leonardo da Vinci
Αυτό το παγκοσμίου φήμης έργο δεν εμφανίζεται σε κάποιο μουσείο, αλλά καλύπτει τον πίσω τοίχο της αίθουσας της τραπεζαρίας στο μοναστήρι Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο, Ιταλία. Είναι ζωγραφισμένο από τον πιο διάσημο καλλιτέχνη όλων των εποχών, Leonardo da Vinci στα τέλη του 15ου αιώνα. Ο πίνακας απεικονίζει τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του.



3. Η δημιουργία του Αδάμ – Michelangelo
Το έργο βρίσκεται στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, Ρώμη. Η δημιουργία του Αδάμ είναι ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, μεταξύ 1508 και 1512 και είναι μόνο μία από τα εννέα σκηνές από το βιβλίο της Γένεσης, που είναι ζωγραφισμένα στο κέντρο της οροφής του παρεκκλησίου.


4. Starry Night - Βίνσεντ βαν Γκογκ
Ζωγραφισμένο από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1889, το Starry Night είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα ζωγραφικής στο σύγχρονο πολιτισμό. Το έργο είναι μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκη και ήταν η έμπνευση για το τραγούδι «Vincent» (επίσης γνωστό ως έναστρη νύχτα») από τον Don McLean. Το τραγούδι του McLean έγινε σημείο αναφοράς για τον πίνακα, καθώς και άλλα έργα ζωγραφικής από τον διάσημο καλλιτέχνη.



5. Η Κραυγή - Edvard Munch
Το πιο διάσημο έργο του Edvard Munch, ζωγραφισμένο στα 1893. Ήταν ζωγραφισμένο με λάδι και παστέλ σε χαρτόνι. Αυτή η τρομακτική ζωγραφιά εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη, Όσλο, Νορβηγία.



6. Η επιμονή της μνήμης - Σαλβαδόρ Νταλί
Ζωγραφισμένο το 1931 από τον Ισπανό καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί, Η επιμονή της μνήμης είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια στην ιστορία της τέχνης. Αυτό το έργο τέχνης είναι γνωστό ότι κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται για τον τρόπο ζωής τους και τον τρόπο με τον οποίο περνούν το χρόνο τους και επίσης πιστεύεται ότι αυτό το υπέροχο έργο είναι εμπνευσμένο από Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.



7. Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι - Γιοχάνες Βερμέερ
Θεωρείται από πολλούς ως "η ολλανδική Μόνα Λίζα» ή η «Μόνα Λίζα του Βορρά». Αυτό το όμορφο έργο ζωγραφικής από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Γιοχάνες Βερμέερ απεικονίζει, πολύ καλά ... ένα κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι. Ολοκληρώθηκε γύρω στο 1665 και εκτίθεται στο Mauritshuis Πινακοθήκη, στην Χάγη, Ολλανδία.



8. Το Night Watch – Ρέμπραντ
Ολοκληρώθηκε το 1642. Αυτό το περίφημο έργο τέχνης είναι στο μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. Ο πίνακας απεικονίζει μια φρουρά της πόλης να κινείται έξω, με επικεφαλής τον καπετάν Frans Banning Cocq, τον υπολοχαγό του και το υπόλοιπο των ενόπλων ανδρών της φρουράς.



9. Αυτοπροσωπογραφία χωρίς γένια - Βίνσεντ βαν Γκογκ
Ακόμα κι αν ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε πολλά πορτρέτα του εαυτού του, αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο, καθώς είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του και ένας από τους λίγους που τον απεικονίζει χωρίς γενειάδα. Δόθηκε από τον ίδιο στην μητέρα του, ως δώρο γενεθλίων. Είναι επίσης ένα από τα πιο ακριβά έργα ζωγραφικής όλων των εποχών, καθώς πωλήθηκε για $ 71.500.000 το 1998, και είναι τώρα μέρος ιδιωτικής συλλογής.


10. Γκερνίκα - Πάμπλο Πικάσο
Αποτελεί τον πιο διάσημο πίνακα του Πικάσο, που ολοκληρώθηκε το 1937. Ζωγραφίστηκε στο Παρίσι και είναι εμπνευσμένο από το βομβαρδισμό της Γκουέρνικα στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ο πίνακας είναι σε μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Βασίλισσα Σοφία, Μαδρίτη, Ισπανία.


Σχόλια