Γιορτινό στρες

Κάθε χρόνο ο τελευταίος μήνας συνήθως γίνεται ιδιαίτερα αγχωτικός. Τί να πρωτοπληρώσω με το δώρο –για όσους παίρνουν ακόμα, πως θα ρυθμίσω την ισορροπία εργασίας – οικογενειακής ζωής, τις διάφορες γιορτινές συγκεντρώσεις. Ολα αυτά ενώ υποτίθεται ότι στις γιορτές ο στόχος είναι να αισθανθούμε χαρά, αγάπη και ηρεμία, να απολαύσουμε χρόνο εκτός δουλειάς και ποιοτικές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Παρ’ ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τη συντριπτική πλειονότητα από εμάς, υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το στρες των γιορτών και να λάβουμε τα «δώρα» που μπορεί να μας προσφέρει αυτή η περίοδος, αρκεί να το θέλουμε. Ορίστε μερικές ιδέες: 

 
1. Απάντα θετικά σε σειρά προτεραιότητας :

Είναι αδύνατον να λέμε «ναι» σε κάθε πρόσκληση στη ζωή μας, είτε αυτή αφορά ένα δείπνο, είτε την ανάληψη μιας δουλειάς για την οποία δεν έχουμε το χρόνο. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην ευρύτερη περίοδο των εορτών, που η ατζέντα γεμίζει με τόσα πολλά δρώμενα. Για να αποφύγεις να αγχωθείς, καλύτερα να γίνεις ιδιαίτερα επιλεκτικός όσο αφορά τις προσκλήσεις που θα αποδεχθείς, αλλά και να αποφύγεις να αναλάβεις νέες εργασίες, που θα απαιτήσουν υπέρμετρο επιπλέον χρόνο από το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά σου.

 

2. Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου :

Οι γιορτές μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα συναισθηματική περίοδος. Γιατί λοιπόν να αποφύγεις ή να κρύψεις τα συναισθήματά σου; Εάν τα δείξεις, δεν θα αισθανθείς καλύτερα μόνο εσύ, αλλά και η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι ή το προσωπικό σου. Όλοι προτιμούν να συναναστρέφονται ή να εργάζονται με ανθρώπους αυθεντικούς, που δείχνουν τον αληθινό εαυτό τους. 

 
3. Θυμήσου το «μήνυμα» :

Οι γιορτές μας καλούν να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να επανασυνδεθούμε με τη χαρά και την εσωτερική μας ηρεμία. Εάν πρόκειται να περάσουμε μεγάλο τμήμα των ημερών αυτών στον εργασιακό μας χώρο, ας μη ξεχνάμε να μεταφέρουμε και εκεί την εορταστική ατμόσφαιρα και να μοιραστούμε αγάπη, χαρά και γαλήνη και με τους ανθρώπους που εργαζόμαστε μαζί. 

 
4. Άφησε την καρδιά σου να είναι ο οδηγός :

Όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε στο πλαίσιο της δουλειάς, είτε στο οικογενειακό και κοινωνικό σου περιβάλλον, άφησε την καρδιά σου να είναι ο οδηγός και όχι μόνο το μυαλό σου. Επέτρεψε στην κατανόηση και τη συμπόνοια σου να εκφραστούν, βάζοντας τον εαυτό σου στη θέση τους. Τι μπορώ να κάνω για να αισθανθούν ότι τους εκτιμώ και μου είναι σημαντικοί; 

 
5. Δείξε καλοσύνη προς τον εαυτό σου :
Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στο τέλος του έτους είναι να κοιτάζουμε πίσω και να αισθανόμαστε ενοχές για κάποια πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε. Γιατί να μη φερθούμε καλά και στον εαυτό μας; Αντί για ενοχές, ας πάρουμε μαθήματα για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα το επόμενο έτος και στο εξής.

Και ας θυμόμαστε: Μια ζωή την έχουμε. Ας τη ζήσουμε με πληρότητα.


Aπό την Ειρήνη Χαραλάμπους
Κλινική Ψυχολόγος

Σχόλια