Χριστουγεννιάτικα... συναισθήματα!!!

Τα Χριστούγεννα πολλές φορές είναι και η αφορμή να προκαλέσουν μία έντονη μελαγχολία στους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι μ' όλη αυτή την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αποδιοργανώνονται συναισθηματικά δημιουργώντας έτσι πολλά σκαμπανεβάσματα στην διάθεση τους.

Έχοντας κατά νου ότι ακόμη ένας χρόνος θα περάσει, το έτος και πάλι θα αλλάξει αλλά θα παραμείνουν στην ίδια φάση, βυθίζονται σε μια πελώρια θλίψη.  
Ειδικότερα, οι γυναίκες που πολλές φορές ακούνε και στο χαρακτηρισμό του ασθενές φύλου, λόγω κάποιων ευαισθησιών τους, καταπλακώνονται από όλο αυτό που πρέπει να δείξουν και φέτος: «την βιτρίνα»!
Μια βιτρίνα για τον σύντροφο μας, μια βιτρίνα για το παιδί μας, για όλους όσους νοιαζόμαστε, μια βιτρίνα που πρέπει να είναι καθαρή, να είναι συγυρισμένη, να είναι λαμπερή.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που μας πιάνει το καταναλωτικό μας όργιο και τρέχουμε στα καταστήματα, αγοράζοντας δεκάδες μπαλίτσες για το 2μετρο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αγοράζοντας καινούρια φορέματα και κουστούμια για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν (μην τυχόν και βάλουμε κάτι περσινό), αγοράζοντας του κόσμου τις λιχουδιές για να μυρίσει το σπιτικό μας και βάζοντας τουλάχιστον 3 κιλά τα οποία αργότερα θα μας προκαλέσουν χειρότερη μελαγχολία.!
Κι' όλο αυτό γίνεται επειδή νομίζουμε πως έτσι θα γεμίσουμε τα κενά, πιστεύοντας πως έτσι θα γευτούμε μια στιγμή ευτυχίας, μόνο που μ' ένα κουραμπιέ ή μ' ένα μελομακάρονο η ουσία δεν γλυκαίνει!!!
Κάπως έτσι αρχίζει και τελειώνει η περίοδος των Χριστουγέννων.
Το σημαντικό που πρέπει όλοι μας  να γνωρίζουμε είναι ότι το αίσθημα της μελαγχολίας είναι πάντα μέσα μας όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας συναισθημάτων (χαρά, λύπη).
 Από εμάς εξαρτάται λοιπόν αν θα έχουμε μελαγχολικά Χριστούγεννα γεμάτα υλικά αγαθά, ή αν καταφέρουμε να βρούμε την ουσία των Χριστουγέννων!!!

Aπό την Ειρήνη Χαραλάμπους
Κλινική Ψυχολόγος

Σχόλια