Tα πιο ακριβά έργα τέχνης όλων των εποχών (που πωλήθηκαν σε δημοπρασίες)

Η τρίπτυχη προσωπογραφία του επίσης ζωγράφου Lucian Freud, από τον Francis Bacon έσπασε όλα τα ρεκόρ των δημοπρασιών και είναι πλέον το πιο ακριβό έργο όλων των εποχών, με κόστος 142 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η πρώτη φορά που το έργο βγαίνει σε δημοπρασία και η εκτίμηση του πριν από την δημοπρασία της Τρίτης στη Νέα Υόρκη ήταν περίπου στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι Χαρτοπαίκτες» του Πολ Σεζάν (1895): Πρόκειται για το ακριβότερο έργο τέχνης όλων των εποχών που πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική πώληση πραγματοποιήθηκε το 2011 με το Vanity Fair να αναφέρει σε δημοσίευμα της εποχής  «Με ένα και μοναδικό χτύπημα, έκλεισε στην υψηλότερη τιμή που έχει πωληθεί ποτέ έργο τέχνης».

Ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ (1912-1956) θεωρείται ούτως ή άλλως ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες αλλά ο πίνακας του με τίτλο «No 5» που φιλοτέχνησε το 1948 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε ιδιωτική συναλλαγή που διεκπεραιώθηκε -τον Νοέμβριο του 2006 -από πλειστηριαστή του οίκου Sotheby's, πουλήθηκε από τον μεγαλοεπιχειρηματία και έναν εκ των συνιδιοκτητών των κινηματογραφικών στούντιο Dreamworks, Ντέιβιντ Γκέφεν. O αγοραστής ήταν ο Μεξικάνος Ντέιβιντ Μαρτίνες που πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια για να τον αποκτήσει.

Λίγες μέρες μετά την πώληση του «Νούμερο 5» του Πόλοκ, ο Ντέιβιντ Γκέφεν πουλά ακόμα ένα αριστούργημα: το έργο «Woman III» του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, το έργο που φιλοτέχνησε το 1953 και αποτελεί ένα από τα κομμάτια της διάσημης σειράς του ζωγράφου που είχε θέμα τη γυναικεία μορφή. Το έργο αγόρασε ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, εν ονόματι, Στίβεν Κοέν έναντι 137 εκ. δολαρίων.


Για 130 εκατ.δολάρια πουλήθηκε στον Αμερικανό μεγιστάνα Ρόναλντ Λόντερ- του ομίλου καλλυντικών Εστέ Λόντερ- τον Ιούλιο του 2006 το διάσημο πορτρέτο της Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ, έργο του 1907 που φιλοτέχνησε ο Γκούσταβ Κλιμτ (1862-1918). Τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή την ιδιωτική δημοπρασία έπαιξε ο οίκος Κρίστις.

Ανώνυμος ήταν ο αγοραστής της «Κραυγής» του Έντβαρτ Μουνκ, που συγκαταλέγεται στα πιο διάσημα έργα τέχνης όλων των εποχών. Η δημοπρασία έλαβε χώρα στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s το 2012 με το έργο του Νορβηγού ζωγράφου να φτάνει την τιμή των 120 εκατ. δολαρίων.

«Το αγόρι με την πίπα» του Πάμπλο Πικάσο πούλησε σε δημοπρασία το 2004, ο Αμερικανός Τζον Χέι Ουίτνι, μέλους της γνωστής οικογένειας συλλεκτών έργων τέχνης. Η οικογένεια Ουίτνι είχε αγοράσει τον πίνακα το 1950 έναντι του ποσού των  30.000 δολαρίων. Ο πίνακας ανήκει στη ροζ περίοδο του Πικάσο και φιλοτεχνήθηκε όταν ο ζωγράφος ήταν 24 ετών.

Στις 15 Μαΐου του 1990, η οικογένεια ενός πλούσιου Εβραίου του Siegfried Kramarsky πούλησε σε δημοπρασία το «Portrait of Dr. Gachet» του Βίνσεντ βαν Γκογκ για 82,5 εκ. δολάρια σε έναν ιάπωνα επιχειρηματία, Ryoei Saito. Μετά τον θάνατο του Salto, τα ίχνη του πίνακα, χάθηκαν.

Πηγή: protothema

Σχόλια