Γκράφιτι, βανδαλισμός ή τέχνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γκράφιτι, έτσι όπως εξελίσσεται παγκοσμίως τα τελεύταια χρόνια, αποτελεί μία μορφή τέχνης και μάλιστα καθόλου πρόσφατης, αφού οι άνθρωποι των σπηλαίων ήταν οι πρώτοι που ζωγράφιζαν, όχι σε τσιμεντένιους τοίχους, αλλά σε τοίχους σπηλιών και με αυτό τον τρόπο εξέφραζαν τις θρησκευτικές τους ή άλλες πεποιθήσεις.
Όσον αφορά το σύγχρονο γκράφιτι ξεκινά τη δεκαετία του 1960 στην Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς ακτιβιστές που ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τις δηλώσεις τους, αλλά και από συμμορίες του δρόμου με σκοπό τη διαχώριση των περιοχών τους. 


Ωστόσο, δεν σημαίνει πως αν εγώ (άσχετη με τέχνη) πάρω ένα σπρέι και γράψω σε ένα τοίχο, ότι έκανα και τέχνη... Μάλλον αντίθετο θα είναι το αποτέλεσμα!!! Πάντως σε πολλές κοινωνίες ανά τον κόσμο το γκράφιτι δεν κατανοείται ως τέχνη, αλλά ως μία μορφή βανδαλισμού και μάλιστα διώκεται ποινικά για ζημιές σε δημόσιο χώρο. Είναι το ίδιο δηλαδή με το να σπάσεις τα τζάμια κάποιου δημόσιου κτηρίου! Από τη μία είναι λογικό μιας και ένας δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος δεν μπορεί χωρίς άδεια να δέχεται την τέχνη του δρόμου. Σκεφτείτε μόνο μια μέρα να ξυπνήσετε και να βρείτε ζωγραφισμένο τον ένα τοίχο του σπιτιού σας. Όσο όμορφο κι αν είναι το έργο, το πιο πιθανόν είναι να μην σας εκφράζει και να αρχίσετε αμέσως κλαμένοι το βάψιμο.



Όμως από την άλλη, πως μπορούν αυτοί οι νέοι - ή οι μεγαλύτεροι που γουστάρουν - να εκφραστούν μέσω του γκράφιτι και ταυτόχρονα να είναι αποδεκτοί στην ευρεία κοινωνία για την τέχνη τους; Σίγουρα οι χιτλερικές πολιτικές αφανισμού τους δεν είναι δίκαιη - ούτε καν - λύση και μόνο αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει, μιας και είναι μια τέχνη που αποκτά όλο και μεγαλύτερο φανατικό κοινό. Ήδη σε άλλες χώρες διοργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις και διαγωνισμοί γύρω από το γκράφιτι κάτι που μάλλον θα δούμε και στα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι και η τέχνη του τατουάζ μέχρι πρόσφατα θεωρείτο πράξη αλητείας και κακής συμπεριφοράς, ενώ σήμερα χαίρει ευρείας αποδοχής από την κυπριακή κοινωνία. Και κλείνω το άρθρο με ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα:

ΔΩΣΤΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ!!!


Σχόλια