14 ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφορούν το φθινόπωρο

Oι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν, από 29 Οκτωβρίου, δύο από τα πιο εμβληματικά έργα του Γιάννη Ξανθούλη, δύο κλασσικά βιβλία που αντιπροσωπεύουν την σύγχρονη νεοελληνική γραφή και ήταν εξαντλημένα εδώ και καιρό, το «Ο Τούρκος Στον Κήπο» και «Το Πεθαμένο Λικέρ».

Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το νέο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα με τίτλο «Ο θησαυρός του χρόνου». Ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο που έχει να κάνει και για την απώλεια της γυναίκας του Λίλης αλλά και για τα δικά του προβλήματα υγείας που είχε τα τελευταία χρόνια.

Στις 6 Οκτωβρίου κυκλοφορεί από της εκδόσεις Τόπος το πιο πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου με τίτλο «Πρόβες Πολέμο». Στον Εβρο το 1967, ένας δόκιμος αξιωματικός καταγράφει στο ημερολόγιό του τα πάντα: τα χρόνια της χούντας, εξομολογήσεις, σενάρια πολέμου, συναισθήματα...

Η Τατιάνα Αβέρωφ παρουσιάζει τον νέο της βιβλίο με τίτλο «Δέκα ζωές σε μία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι και συγχρόνως μια βιογραφία, μία μαρτυρία και ένα ταξίδι αναζήτησης.

Από τις εκδόσεις Κέδρος θα κυκλοφορήσει το νέο μυθιστόρημα της Αγγελικής Σμυρλή με τίτλο «Θεοδούλου Λτδ.». Μέσα από την προσωπική ιστορία του Αντρέα Θεοδούλου, ενός απλού δικηγόρου, αποκαλύπτονται όλα τα μυστικά της μεγάλης «φούσκας» που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε χρεοκοπία και τους κύπριου πολίτες στην απελπισία.

Ο Αλέξης Σταμάτης επιστρέφει με ένα ακόμα μυθιστόρημα με τίτλο «Μελίσσια», από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Η Αγάπη, πρώην grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι του υπνοδωματίου της σ’ ένα αρχοντικό στα Μελίσσια. Ένα βιβλίο για τη μνήμη, την πληγή, το πάθος, την ασθένεια, το «αίμα» της φαμίλιας και την ίδια την αφήγησή του.


Ξένη Λογοτεχνία 

Η αγαπημένη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Η Ανατολή» (Εκδόσεις Διόπτρα). Μία ιστορία δύο οικογενειών, τοποθετημένη μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της ελληνικής δικτατορίας και της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από 22 Οκτωβρίου.

Το Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ» του Ντέιβιντ Μίτσελ από τις Εκδόσεις Τόπος, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βρετανούς συγγραφείς και έχει βρεθεί στο βραχύ κατάλογο υποψηφιοτήτων του Βραβείου Μπούκερ. Επίσης για το πρώτο του βιβλίο (Ghostwritten 1999) έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «πιο υποσχόμενων νέων βρετανών μυθιστοριογράφων» του περιοδικού Granta, το 2003.

Από τις εκδόσεις Κέδρος εκδίδεται το λογοτεχνικό ρεπορτάζ του βραβευμένου αμερικανού συγγραφέα Γουίλιαμ Βόλμαν «Φτωχοί άνθρωποι». Στο βιβλίο ο συγγραφέας επιχειρεί να αντικρίσει κατάματα τη φτώχεια σε όλες της τις εκφάνσεις - την απελπισία και την ωμότητα, την περηφάνια και τον τρόμο. Με αυτό τον τρόπο δίνει το λόγο στους φτωχούς για να εξηγήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες της εξαθλίωσής τους σύμφωνα με τους δικούς τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς όρους.

Τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας το μυθιστόρημα του Πιερ Λεμέτρ με τίτλο «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά», που κέρδισε το βραβείο Goncourt 2013. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και αφηγείται τη ζωή δύο γάλλων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και του αξιωματικού τους, στην προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους μετά τον πόλεμο.

Από τις εκδόσεις Πατάκη ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων του εκδοτικού οίκου, το μυθιστορήματα του Ισπανού Χαβιέρ Μαρίας με τίτλο «Ερωτοτροπίες». Τα βιβλία του Χαβιέρ Μαρίας έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία, ενώ το 1977 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το βραβείο Νέλλυ Σακς της πόλης του Ντόρτμουντ.

Το «Κατά μόνας» του Αργεντίνου Αντρές Νέουμαν θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, από τις εκδόσεις Opera. Μέσα από μια ψηφοφορία που ζητήθηκε από το Hay Festival of Literature and the Arts, ο Αντρές Νέουμαν επιλέχθηκε μεταξύ των πλέον ανερχόμενων νέων συγγραφέων της Λατινικής Αμερικής. Επίσης έχει επιλεγεί από το βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό Granta ως ένας από τους 22 καλύτερους νέους Ισπανόφωνους μυθιστοριογράφους.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το νέο μυθιστορήματα του Αμερικανού συγγραφέα Τόμας Πίντσον με τίτλο «Υπεραιχμή». Ο Τόμας Πίντσον, δίνοντας φωνή στην Εβραία μάνα που κρύβει μέσα του, παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του ίντερνετ, όχι τόσο μακρινή σε ημερολογιακό χρόνο, αλλά σχεδόν σε άλλο γαλαξία σε σχέση με το πού έχουμε φτάσει από τότε.

Πηγή: patrisnews.com


Σχόλια