Παρεξηγημένες φράσεις και όροι...

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα

Λάθος: Πολλοί έχουν παρερμηνεύσει την παραπάνω φράση, ότι ο σοφός δεν είναι Γνώστης, ή ότι προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τίποτα (ερμηνέυουν τη φράση δλδ σε ειρωνικό υφός). Δυστυχώς αυτή η παρερμηνεία βασίζεται σε τεμπέλικους νόες, που βολεύονται να μην ψάξουν, να μην ερευνήσουν, να μην εργαστούν κατά μία έννοια, έτσι ώστε να κατανοήσουν.  

Σωστό: Ο Σωκράτης απλά ήθελε να πει... πως μένω άναυδος με αυτά που γνωρίζω καθημερινά, αλλά υπάρχουν ακόμα πιο πολλά για να μάθω.
  Δεν σημαίνει πως ο Σωκράτης θεωρούσε τον εαυτό του ανίδεο, ή ακόμα μας παρουσιάζει την σοφία ως την εκμηδένιση της γνώσης. Εννοεί ότι, η μόρφωση και η γνώση ανακτώνται συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.


Πίστευε και μη ερεύνα

Λάθος: Έχουν ειπωθεί πολλά γι’αυτή τη φράση. Είναι μια χριστιανική φράση, που έχει γίνει νόμος για την εκκλησία και τους πιστούς. Ερμηνεύεται από αυτούς ως, πίστευε στα ευαγγέλια, στην εκκλησία, στις γραφές και φυσικά στο Θεο χωρίς να το ψάχνεις και χωρίς να ρωτάς γιατί. Κάποιοι πιστεύουν ότι η έκφραση έχει γραφτεί και πρέπει να διαβάζετε αλλιώς. Δηλαδή Πίστευε και μη, ερεύνα. Εν τούτοις, συντακτικά είναι δύσκολο να σταθεί, μιας και υπάρχει το «και». Για να ίσχυε η δεύτερη εκδοχή, θα έπρεπε στη θέση του συμπλεκτικού σύνδεσμου «και», να υπάρχει ο διαζευκτικός σύνδεσμος «ή».

Σωστό: Η φράση  αυτή δεν υπάρχει πουθενά διατυπωμένη έτσι όπως την ξέρουμε, στις γραφές. Υπάρχουν όμως κάποια αποσπάσματα που μιλούν για συγκεκριμένα θέματα και υπάρχει διασκορπισμένη 
μέσα σε αυτά, το νόημα ή οι λέξεις αυτές.


Εξωγήινος

Λάθος: πράσινα παράξενα ανθρωπάκια με μεγάλο κεφάλι και μεγάλα γυαλιστερά μάτια. Συνήθως εχθρικά προς τον άνθρωπο και με απώτερο στόχο να καταστρέψουν ή να κατακτήσουν τη γη. Οι άνθρωποι νιώθουν φόβο ή γελούν με τη λέξη αυτή.

Σωστό: έξω + γήινος = ό,τιδηποτε κατοικεί εκτός γης και μπορεί να εντοπιστεί σε αυτό ζωή, ακόμα και φυτό, μικροοργανισμός κ.α.


Άθεος

Λάθος: Αυτός που δεν πιστεύει στο Θεό, είναι κακόβουλος και επικίνδυνος άνθρωπος.

Σωστό: 
O φυσιολάτρης, ο επιστήμονας, αυτός που δέχεται την θεωρία της εξέλιξης, και δε δέχεται πως υπάρχει ένα ανθρωπάκι με άσπρα γέννια στον ουρανό με το οποίο επικοινωνούμε, και που μας έφτιαξε από πηλό.  Ο αθεϊσμός είναι ορισμός για όσους δεν δέχονται το μονοθεϊσμό, αλλά ονομάζουν ως θεό τους τη φύση ή απλά την ανθρώπινη συνείδηση.


Αναρχισμός / Αναρχικός

Λάθος: Αυτοί που φοράνε παράξενα πολύχρωμα ρούχα, έχουν ράστα μαλλιά και πολλά σκουλαρίκια. Σε κάθε διαδήλωση είναι αυτοί που ξεφεύγουν από τα ειρηνικά μέσα, φοράνε κουκούλες και σπάνε δημόσιες περιουσίες (αυτοί είναι οι παρακρατικοί, ή μισθωτοί του ίδιου του κράτους για να αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις του λαού). Είναι αλήτες, ταραξίες, παράσιτα της κοινωνίας και πρέπει να εκτελεστούν.

Σωστό: η ανυπαρξία αρχής, εξουσίας, ή αταξία, το χάος, ως αποτέλεσμα της απουσίας της κρατικής παρέμβασης ή γενικότερα της έλλειψης ρυθμιστικών κανόνων. Η πολιτική ιδεολογία του αναρχισμού που πρεσβεύει την αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείριση, με αποτέλεσμα την απουσία της κρατικής παρέμβασης και τη δημιουργία ρυθμιστικών κανόνων από τον ίδιο τον λαό. Αναρχικός μπορεί να ειπωθεί και αυτός ο οποίος δεν περιορίζεται από τις καθιερωμένες αρχές. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;;; Οι μεγαλύτεροι εγκληματίες φοράνε τις ακριβότερες γραβάτες...

Σχόλια