Υπατία η Αλεξανδρινή: Η πρώτη ελεύθερη γυναίκα!



Η Υπατία θεωρείται ότι ήταν η μόνη γυναίκα επιστήμονας στην ιστορία. Ακόμα και σήμερα συχνά είναι η μόνη γυναίκα που αναφέρεται στην ιστορία των μαθηματικών και της αστρονομίας. 

Όταν γεννήθηκε η Υπατία το 370 μ.Χ., η διανοητική ζωή της Αλεξάνδρειας βρισκόταν σε κατάσταση επικίνδυνης σύγχυσης. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γινόταν χριστιανική και όλο και πιο συχνά δεν ήταν μόνο ο χριστιανός ζηλωτής που έβλεπε αιρέσεις και σατανισμό στα μαθηματικά και στην επιστήμη: "οι μαθηματικοί έπρεπε να κατασπαραχθούν από θηρία ή να καούν ζωντανοί" (McCabe).Αυτή η ευγενής γυναίκα ξεχωρίζει στις σελίδες της ιστορίας σαν η μεγαλύτερη από τους μάρτυρες παγανιστές, αφού δολοφονήθηκε με το χείριστο τρόπο από χριστιανούς φαντατικούς, που την θεωρούσαν μάγισσα. Η ίδια δήλωνε άθεη. Για το θάνατό της ευθύνεται κυρίως ο πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος κήρυττε εναντίον της, επειδή ήταν δασκλάλα, ενώ οι Γραφές έλεγαν ότι η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται «εν ησυχία», να σιωπά, ως κατώτερο ον που ήταν. Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει αγιοποιηθεί από την Εκκλησία.

Ο φόνος της Υπατίας περιγράφεται στα γραπτά του χριστιανού ιστορικού του 5ου αιώνα Σωκράτη του Σχολαστικού:
"Όλοι οι άνθρωποι την σεβόταν και την θαύμαζαν για την απλή ταπεινοφροσύνη του μυαλού της. Ωστόσο, πολλοί με πείσμα την ζήλευαν και επειδή συχνά συναντούσε και είχε μεγάλη οικειότητα με τον Ορέστη, ο λαός την κατηγόρησε ότι αυτή ήταν η αιτία που ο Επίσκοπος και ο Ορέστης δεν γινόταν φίλοι. Με λίγα λόγια, ορισμένοι πεισματάρηδες και απερίσκεπτοι κοκορόμυαλοι με υποκινητή και αρχηγό τους τον Πέτρο, έναν οπαδό αυτής της Εκκλησίας, παρακολουθούσαν αυτή τη γυναίκα να επιστρέφει σπίτι της γυρνώντας από κάπου. Την κατέβασαν με τη βία από την άμαξά της, την μετέφεραν στην Εκκλησία που ονομαζόταν Caesarium, την γύμνωσαν εντελώς, της έσκισαν το δέρμα και έκοψαν τις σάρκες του σώματός της με κοφτερά κοχύλια μέχρι που ξεψύχησε, διαμέλισαν το σώμα της, έφεραν τα μέλη της σε ένα μέρος που ονομαζόταν Κίναρον και τα έκαψαν."

Το πρόσωπο της Υπατίας διακρίνεται ανάμεσα σε όλους τους μεγάλους φιλόσοφους και στον γνωστό πίνακα του Ραφαήλ Σάντσιο « Η φιλοσοφική σχολή της Αθήνας» για το Βατικανό.



"Η Υπατία ήταν ένα πρόσωπο που χώριζε την κοινωνία σε δύο μέρη:
αυτούς που την θεωρούσαν θαύμα του φωτός
και αυτούς που την έβλεπαν σαν απόστολο του σκότους." (Elbert Hunnard)


Η φριχτή δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας, είναι ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της βιαίοτητας και της περιφροσύνης, με την οποία αντιμέτωπιζε μέχρι και τα πιο πρόσφατα χρόνια η Εκκλησία, τη γυναίκα. Πολλές γυναίκες έχουν λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου, ή έχουν καεί ζωντανές, όχι μόνο από φανατισμένους χριστιανούς του δρόμου, αλλά και με επίσημες διαταγές της Εκκλησίας (Ιερά Εξέταση).  Αντίθετα στον παγανισμό, οι γυναίκες κατείχαν εξαίσια θέση. Μπορούσαν ακόμη να γίνουν και ιέρειες. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η Εκκλησία άλλαξε στάση απέναντι στις γυναίκες, είναι επειδή αναγκάστηκε να το κάνει λόγω της εξέλιξης και χειραφέτησης των γυναικών.

Ευτυχώς, οι εποχές αλλάζουν, οι θρησκείες αποδυναμώνονται και οι ανθρώποι  απελευθερώνονται!!!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου