Αρχαία Βιβλία: Πρώτη Ματιά!

Alice in Wonderland
Βιβλίο της πρώτης έκδοσης του γνωστού παραμυθιού, «Η Αλίκη στη Χώρα των θαύματων». Το γνωστό σε όλους μας παραμυθί, γράφτηκε από τον Άγγλο Lewis Carrol γύρω στο 1800.

«Στοιχεία» του Ευκλείδη
Το αρχαιότερο σωζώμενο χειρόγραφο των «Στοιχείων» του Ευκλείδη. Η σημαντικότητα του βιβλίου αυτή είναι τεράστια, αφού διασώθηκαν μέσω αυτού, οι μαθηματικές θεωρίας του Ευκλείδη στη γεωμετρία, μεταξύ άλλων και το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Δεν είναι τυχαίο που ο Ευκλείδης λέγεται « Πατέρας της Γεωμετρίας».  Είναι γραμμένο στα Ελληνικά και έχει αντιγραφεί τον 9 μ.Χ αι. από βυζαντινούς λόγιους στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται σήμερα στο Βρεττανικό Μουσείο.

Μagna Carta
Το παλαιότερο σωζώμενο χειρόγραφο της «Μεγάλης Χάρτας» , χρονολογείται γύρω στα 1215 μ.Χ. και βρίσκεται σήμερα στη Βρεττανική Βιβλιοθήκη. Η «Μεγάλη Χάρτα» αποτελεί τον πρώτο κώδικα ανθρωπίνων δικαιώματων που έχει γραφτεί ποτέ. Γράφτηκε στην Αγγλία σε μια περιόδο μεγάλης κρίσης και αποτελεί θεμέλιο για την καταγραφή των σημερινών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μalleus Maleficarum
Το «θανατηφόρο» αυτό βιβλίο με λατινικό τίτλο, αποτέλεσε το εγχειρίδιο της Ιεράς εξέτασης για τον εντοπισμό των Μαγισσών και την καταπολέμηση της μαγείας στην μεσαιωνική Ευρωπή. Το συνέταξαν ένας καθηγητής Θεολογίας και ένας ιεροκήρυκας. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως   «η Σφύρα της Μαγγανείας». Εξαίτιας των θεωριών αυτού του βιβλίου πολλές αθώες γυναίκες σκοτώθηκαν βίαια, εις το όνομα του χριστιανισμού.

Χειρόγραφο Βόινιτς
Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι ένα μυστηριώδες εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα. Το βιβλίο αποτελείται από 204 σελίδες. Σχεδόν κάθε του σελίδα περιλαμβάνει μια εικονογράφηση, πολύ συχνά έγχρωμη: φανταστικά φυτά, αστρολογικά διαγράμματα, περίεργες σκηνές, γυμνές γυναίκες. Σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Πολλοί προσπάθησαν να σπάσουν τον κώδικα αυτό, αλλά μάταια. 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου