Γιασεμί: Ένα φυσικό ηρεμιστικό για το μυαλό

Χρειαζόμαστε ένα κόσμο με πιο πολλά γιασεμιά. Η αγνότητα του άσπρου η μυρωδιά της αθωότητας και το αίσθημα που σου δίνει ότι βγαίνει μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, κάνουν το γιασεμί αγαπητό.


Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και μεγάλοι οίκοι στο εξωτερικό το χρησιμοποιούν σε διάφορα καλλυντικά κι αρώματα και δεν είναι τυχαίο που πολλές γυναίκες προτιμούν να το αγοράζουν.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η μυρωδιά του γιασεμιού επιδρά στον άνθρωπο όπως και το βάλιουμ. Ηρεμείς δηλαδή τις νεύρες μας χωρίς να έχει καμία επίπτωση στον οργανισμό μας.

Εργαστηριακά τεστ αποκάλυψαν ότι η μυρωδιά του γιασεμιού ηρεμεί δραματικά τα ποντικιά τα οποία βρίσκονταν στα κλουβιά τους με γιασεμί. Το άρωμά του και μόνο τα  ωθούσε στο να κάθονται ήσυχα σε μία γωνιά χωρίς να κινούνται. Σκανάρωντας τον εγκέφαλό τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γιασεμί έχει μία ηρεμιστική επίδραση πάνω στις νεύρες και βοηθά στο να χαλαρώνουμε και να ανακουφιζόμαστε από το άγχος.

Ο καθηγητής Hanns Hatt από το Πανεπιστήμιο Bochum της Γερμανίας είπε ότι τα ευρήματα αυτά λειτουργούν και ως αποδεικτικά στοιχεία για τη θετική επίδραση που έχει πάνω μας η αρωματοθεραπεία.
Η ομάδα του έκανε τεστ σε εκατοντάδες αρώματα, σε ανθρώπους και ποντίκια, και ανακάλυψαν ότι το γιασεμί έχει τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω μας 5 φορές περισσότερο από ό,τι άλλα φυσικά αρώματα.

Επίσης, το γιασεμί έχει την ίδια περίπου δύναμη που έχουν τα υπνωτικά, ηρεμιστικά και μυοχαλαρωτικά χάπια, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ζαλάδα, αδυναμία των μυών, υπνηλία και κατάθλιψη όπως πιθανόν θα προκαλούσαν τα πρώτα.

Οι ιδιότητες του γιασεμιού φαίνεται ότι είναι αναγνωρισμένες από τον ανθρώπο εδώ και πολλούς αιώνες, για παράδειγμα στην Αρχαία Αθήνα και Αίγυπτο, αφού ανέκαθεν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και για τη δημιουργία καλλυντικών. Πιστευόταν, επίσης, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το γιασεμί, αποδεδειγμένα, δρα ως αντισηπτικό, ως αντικαταθλιπτικό, ως αφροδισιακό, αντισπασμωδικό, θεραπευτικό ουλών κλπ, και αποτελεί ένα χρήσιμο "εργαλείο" στα χέρια της ιατρικής.

Πράξια Αρέστη

Βασισμένο σε πληροφορίες από το ξενο σάιτ thepowerofsilence.co και www.healthline.com

Σχόλια