Το SAVOIR VIVRE στην αρχαία Ελλάδα

Aπό το βιβλίο του Χρίστου Ζαμπούνη

1.Ο αρχαίος Έλληνας περνούσε σχεδόν όλη του τη ζωή έξω από το σπίτι του, αφού έκανε τα απαραίτητα: Να πλύνει τα χέρια και το πρόσωπο του, να φάει ένα λιτό πρωινό αποτελούμενο από κομματάκια ψωμί βουτηγμένα σε νερωμένο κρασί.
2.Μόνο εάν ήταν ασθενής παρέμενε στο σπίτι του
3.Ένας ή δύο δούλοι τον συνόδευαν έξω από το σπίτι του.
4.Προορισμός ήταν η αγορά, που δεν ήταν εμπορικό κέντρο, αλλά πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο.
5.Τις αγορές τις έκανε ο άντρας και ποτέ η γυναίκα.
6.Όπως αναφέρεται, στους αρχαίους Έλληνες δεν άρεσαν οι υπερόπτες, οι βιαστικοί άνθρωποι και νευρικοί χαραχτήρες. Κατέκριναν την έπαρση. Και το βιαστικό περπάτημα.
7.Δικαίωμα εξόδου από το σπίτι είχαν οι παντρεμένες γυναίκες.
8.Οι ανύμφευτες έπρεπε να συνοδεύονται από τους γονείς τους, μια δούλη ή έναν ηλικιωμένο.
9.Οι κουρείς, ήταν ο τόπος από τον οποίο ο Αθηναίος πρωτομάθαινε τα νέα…
10.Αγαπημένα χρώματα ενδυμασίας τους ήταν το πράσινο, το πορφυρούν, το κόκκινο, το γαλάζιο ενώ για τις γυναίκες, το κίτρινο.
11.Τα ρούχα τους σε γενικές γραμμές ήταν ομοιόμορφα και πρακτικά.
12.Οι γυναίκες φορούσαν κοσμήματα ενώ οι άνδρες μόνο δακτυλίδια-σφραγίδες.
13.Έδιναν, άντρες και γυναίκες μεγάλη σημασία στα μαλλιά τους. Επίσης και άντρες και γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους, για να τα κάνουν πιο ξανθά ή, να κρύψουν τα άσπρα.
14.Το χλωμό πρόσωπο ήταν πρότυπο ομορφιάς, για αυτό οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κρέμες ώστε να ασπρίζουν τα μάγουλα τους και ρουζ για τα μάγουλα.
15.Βαφές για τα φρύδια και τις βλεφαρίδες, τσιμπιδάκια, κρέμες πολλές και αρώματα, ήταν στην ημερησία διάταξη. 16.Το μέικ απ, λεγόταν «ψιμυθίαση».


17.Στο σπίτι κυκλοφορούσαν ξυπόλυτοι. Οι γυναίκες φορούσαν και ψηλοτάκουνα για να φαίνονται ψηλότερες (το σημειώνει ο Ισχόμαχος)
18.Το πρώτο καθήκον μιας γυναίκας ήταν να δώσει παιδιά στον σύζυγο της και μάλιστα αγόρια. Στην Σπάρτη, εάν μια γυναίκα δεν έμενε έγκυος, ήταν φυσικό, θεμιτό και αποδεχτό «να την δανειστεί» ένας άλλος άντρας ώστε να μείνει έγκυος.
19.Η εταίρα ήταν η μόνη γυναίκα που είχε ισότιμη παιδεία με εκείνην ενός άντρα.
20.Στην αρχαία Ελλάδα ήταν θεμιτές οι σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών με το ίδιο φύλο, ως βάση κυρίως διαπαιδαγώγησης. Η συνοχή μιας φάλαγγας εξασφαλιζόταν και από το ερωτικό δέσιμο μεταξύ αντρών (λέγεται), όπως και η ανδρειότητα σε μια μάχη.
21.Σε περίπτωση διαζυγίου σε έναν γάμο, ο άντρας ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει πίσω την προίκα άθικτη, επαυξημένη μάλιστα με ένα 18%.
22,Σύμφωνα με τον Σόλωνα, ιδανική ηλικία γάμου, ήταν για τους άντρες μεταξύ 27 και 34 και για τις γυναίκες μεταξύ 12 και 16.
23.Ενώ ο άντρας μπορούσε να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, εάν συνελάμβανε την σύζυγο του να τον απατά, μπορούσε να σκοτώσει τον εραστή της και να μην τιμωρηθεί ποτέ βάση νομοθεσίας.
24.Η αγωγή των παιδιών ήταν το πιο σημαντικό θέμα που απασχολούσε τους πάντες και έδιναν τεράστια βαρύτητα.
25.Στην Σπάρτη, οι παραμάνες δίδασκαν στα παιδιά να μην τσιρίζουν, να μην φοβούνται το σκοτάδι, να μην εκδηλώνουν θυμό και νεύρα.
26.Γενικά το να μιλά κανείς δυνατά ήταν ανάγωγο.
27.Η σωματική άσκηση ήταν επιβεβλημένος τρόπος ζωής.
28.Οι αρχαίοι Ελληνες έτρωγαν δύο φορές την μέρα, το ΑΡΙΣΤΟΝ, ένα λιτό γεύμα και το ΔΕΙΠΝΟΝ. Το ζητούμενο δεν ήταν το φαγητό αλλά κυρίως η συνομιλία και η συζήτηση.
29.Το δείπνο, προηγείτο γραπτή πρόσκληση και άρχιζε συνήθως στις εννέα το βράδυ.
30.Ήταν φιλόξενοι. Ο ξένος θεωρείτο «ιερό πρόσωπο» και του προσφερόταν λουτρό, γεύμα, ξεκούραση. Εάν ήθελε ο ξένος απαντούσε για την προέλευση του εάν όχι, ήταν αγένεια να περιμένει κανείς να του πει.
31.Το φαγητό σε κάθε περίπτωση έπρεπε να είναι «όσο κανείς χρειαζόταν», γιατί η λαιμαργία ήταν μεγάλο ελάττωμα.
32. Έτρωγαν μόνο με κουτάλια ή, με μια κόρα ψωμιού αντί για κουτάλια.
33,Το κρασί το έπιναν πάντα νερωμένο και μετά το φαγητό.
34.Η φήμη, η δόξα και η πολιτική ισχύ, τιμωρούνταν με εξοστρακισμό γιατί ήταν κίνδυνοι για την κατάλυση της δημοκρατίας.


eltopia.com.cy




Σχόλια