Μία φορά και έναν καιρό ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος για να καταπολεμήσει την πείνα μετά το τέλος της επανάστασης, σκέφτηκε να εισάγει στην χώρα ένα φθηνό και εύκολο τρόφιμο, την πατάτα. Φιλύποπτοι, όμως, όπως ήταν οι Έλληνες και συντηρητικοί, τις πέταξαν.
Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα... Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε από Έλληνες πολιτικούς αντιπάλους του…
Λίγο καιρό μετά, πρέπει να ξεκίνησε και η καλλιέργεια της πατάτας στην Κύπρο, για να γίνει λίγο καιρό αργότερα το εθνικό μας φαγητό, μετά τη σούβλα βέβαια. Από ποιο κυπριακό τραπέζι λείπουν οι τηγανιτές πατάτες; Πλέον, στα περισσότερα τραπέζια είναι βέβαια κατεψυγμένες, εισαγόμενες πατάτες, γιατί που να βρει χρόνο η Κύπρια νοικοκυρά να καθαρίζει φρέσκες, κυπριακές πατάτες.
Κάθε κυπριακό τραπέζι, λοιπόν, έχει κατεψυγμένες, τηγανιτές πατάτες περισσότερο από μία φορά τη βδομάδα και κάθε κυπριακό σόι έχει πλέον ένα καρκινοπαθή. Θα μου πείτε τώρα πώς συνδέονται τα δύο; Υπάρχει πραγματικά κάποιος από την ηλικία των 60 – τουλάχιστον – και κάτω που δεν γνωρίζει ότι το τηγανισμένο λάδι και τα κατεψυγμένα έχουν καρκινογόνες ουσίες; Μάλιστα, τα τρανς λιπαρά όπως λέγονται, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Γιατί άκουσα και το άλλο το τρελό, ότι δηλαδή κατέβηκαν στην Κύπρο σοβαροί επιστήμονες για να εξετάσουν τους λόγους που αυξήθηκε σε τέτοιο ανησυχητικό βαθμό ο αριθμός των καρκινοπαθών στην Κύπρο. Μία ασθένεια που ήταν το ίδιο σπάνια με το AIDS στη χώρα μας, 30 χρόνια πριν. Μήπως να ρίξουν μια στα ματιά στο καθημερινό τραπέζι μας;
Είναι η άγνοια ή η άρνηση να δούμε την αλήθεια που μας κάνει να βάζουμε στα τραπέζια καρκινογόνες τροφές; Μήπως είναι η στάση του μέσου Κύπριου: «μια φορά ζούμε ολάν, τουλάχιστον να πάμε χορτάτοι». Ή και το άλλο: «που ξέρουν τωρά οι γιατροί και θα μου πουν εμένα τι να φάω;». Ο Κύπριος εκτός από τέλειος γνώστης των πολιτικών και των αθλητικών, είναι μηχανικός, διατροφολόγος και γιατρός μαζί.
Η περίπτωση της τηγανισμένης, κατεψυγμένης πατάτας και του καρκίνου είναι απλά ένα παράδειγμα με πολλά μηνύματα για όποιον είναι έτοιμος να τα δεχθεί. Κάποιοι σε αυτή τη χώρα ακούν, μαθαίνουν, εξελίσσονται και γίνονται καλύτεροι για τον εαυτό τους και για την κοινωνία. Κάποιοι άλλοι, όμως, παραμένουν ξεροκέφαλοι, κλειστόμυαλοι, παντογνώστες και κολλημένοι. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές τους αλλά και τις ζωές όσων ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.
Και μάλλον αυτή η νόστιμη, λαδερή, τηγανισμένη πατάτα έχει προκαλέσει εγκεφαλικές ζημιές σε ορισμένους, με αποτέλεσμα να βιώνουμε έντονα αυτό που αποκαλώ #thepatataeffect. Αυτά είναι άτομα με κολλημένες απόψεις και προβλήματα κατανόησης της ανθρώπινης εξέλιξης και πραγματικότητας.
Aυτοί που ποζάρουν με θράσος έχοντας στο πιάτο τους απαγορευμένα είδη πουλιών, αυτοί που ανεβάζουν στα social media τα κατορθώματά τους από τα βασανισμένα ζωάκια που σκότωσαν, περιμένοντας like. Αυτοί που βρίζουν στους δρόμους, στις ουρές, ακόμη και στη βουλή, αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου και αυτοί που θεωρούν ότι μία όμορφη γυναίκα κάνει μόνο για τα καλλιστεία και όχι για την πολιτική. Τέλος, αυτοί που αρνούνται να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους ή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο για να πεθάνουν.
Όλοι αυτοί αρχίζουν, ευτυχώς, να αποτελούν είδη προς εξαφάνιση. Η κυπριακή κοινωνία τους απομονώνει και τους διαπομπεύει γιατί, πλέον, προτιμά την φρέσκα πατάτα του βραστή ή πουρέ και όχι τηγανιτή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου