H δύναμη της τηλεόρασης, η αδυναμία της τέχνης!

Η δύναμη της τηλεόρασης είναι ακόμη τεράστια, ακόμη και με την εισβολή τα τελευταία χρόνια του ίντερνετ και των social media. Μπορεί να κινητοποιήσει τα πλήθη προς μία κατεύθυνση, να μετατρέψει καθημερινούς ανθρώπους σε διάσημα πρόσωπα ή όπως τους αποκαλώ «εφήμερους σταρ».

Τηλεπαιχνίδια που αναδεικνύουν τραγουδιστές, μοντέλες κλπ φαίνεται να έχουν ακόμη τεράστια απήχηση στο κοινό. Φουσκώνουν τα μυαλά νεαρών ατόμων που ψάχνουν ένα εύκολο δρόμο προς την αναγνωρισήμοτητα και την επιτυχία.



Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η δημιουργικότητα παραγκωνίζονται, μιας και πλέον παρέχεται μια πιο εύκολη πορεία προς την επιτυχία. Η επιτυχία όμως αυτή είναι προσωρινή γιατί ακριβώς δεν κτίζεται μέσα από μία σταθερή και πολύχρονη πορεία στο χώρο της μουσικής ή του θεάτρου ή του μόντελινγκ. Έρχεται απότομα μέσα από κάποιες τηλεοπτικές προβολές και σβήνει λίγο μετά για να ακολουθήσουν με τη νέα σεζόν νέα πρόσωπα που θα απασχολήσουν τις gossip σελίδες και κάποιο συγκεκριμένο κοινό, το οποίο μειώνεται σιγά σιγά, μιας και η δύναμη της τηλεόρασης εξασθενεί. Τα άτομα αυτά που στην ουσία χρησιμοποιούνται από τα κανάλια για τηλεθέαση είναι συνήθως ανάλωσιμα και έχουν ταμπέλες: «το γλυκό κοριτσάκι της επαρχίας που κυνηγά το όνειρο», ο «γόης και καρδιοκατακτητής», η «φωνάρα», η «μητέρα που τα παράτησε όλα για τα παιδιά της», η «ξενιτεμένη» κλπ. Πάντα οι ίδιες ταμπέλες σε διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπα που προκαλούν μία στιγμιαία συγκίνηση στον τηλεθεατή.

Η τηλεόραση δεν πρέπει ποτέ να είναι ο στόχος, αλλά το μέσο το οποίο θα περάσει κάποια στιγμή από τη ζωή του καλλιτέχνη ως μία ευκαιρία για να δείξει την δουλειά του στον κόσμο. Το δικαιούται εξάλλου. Ο στόχος πρέπει να είναι η εξέλιξη, η έρευνα, η δημιουργικότητα. Το ίντερνετ και η τηλεόραση πρέπει να είναι επαναλαμβάνω τα μέσα – ως ένα σημείο - ανάδειξης και όχι ο αυτοσκοπός.


Κι έχουμε δει νέους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια που με όπλο το ταλέντο τους κατάφεραν να κερδίσουν την πραγματική αγάπη του κόσμου.  Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Κώστας Μαραβέγιας, ο Πάνος Μουζουράκης, οι Locomondo κλπ, καλλιτέχνες της νέας γενιάς που ήλθαν για να μείνουν και να μας απασχολήσουν για τη δουλειά τους και όχι για τα προσωπικά τους θέματα και τις φωτογραφίες τους στο facebook, για να ξεχαστούν ένα χρόνο αργότερα.

Σχόλια