Έρωτας & Αγάπη στην ελληνική γλώσσα

Για την ανάπτυξη του κειμένου μας, επιβάλλεται μία ματιά στα ελληνικά λεξικά για να εντοπίσουμε τις έννοιες - όρους δύο λέξεων κυρίαρχων στη ζωή μας. Πώς, λοιπόν, ορίζεται από τους φιλόλογους ο Έρωτας και πως η Αγάπη;

Αγάπη: Η ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης. To αντίθετο της αγάπης είναι το μίσος.



Έρωτας: το συναίσθημα το οποίο δημιουργείται σε κπ., όταν το σεξουαλικό του ενδιαφέρον επικεντρωθεί σε ορισμένο πρόσωπο, και εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους: φιλιά, άγγιγμα κλπ. Η λέξη Έρωτας δεν φαίνεται να έχει επίσημα αντώνυμο. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει την αδιαφορία, το ξενέρωμα; Το αφήνουμε ανοιχτό για τον καθένα. 

Στη μυθολογία ο Έρως ήταν και θεϊκή οντότητα. Στην αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη, Αντιγόνη παρουσιάζεται ως ανίκητος. 

Είναι απορίας άξιο πώς οι αρχαίοι Έλληνες, των οποίων τα διδάγματα ήσαν βαθύτατα ανθρωποκεντρικά (π.χ. Δάμων και Φιντίας) δεν χρησιμοποιούσαν το όρο «αγάπη» μέσα στα κείμενά τους, με αποτέλεσμα ο όρος «αγάπη» να υπάρχει παντού στα μετέπειτα χριστιανικά κείμενα!

Το πιο παράδοξο είναι ότι οι λέξεις Αγάπη - Έρωτας μόνο στην ελληνική γλώσσα διαχωρίζονται. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες υπάρχει μόνο μία λέξη για να δηλώσει τα δυνατά αισθήματα που αναπτύσσει ένας άνθρωπος για κάποιον άλλον. Για παράδειγμα στα αγγλικά υπάρχει μόνο η λέξη "love" και στα ισπανικά η λέξη "amor". Αυτή είναι η πλουσιότητα, η μαγεία και η μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας. Και δείχνει πόσο ο Έρωτας κυριαρχούσε στις ζωές των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Μαζί του βέβαια και η αγάπη. Αυτό δείχνουν και τα πιο κάτω ρητά από αρχαία κείμενα:

Όλα τα γεννήματα του Έρωτος (της Αγάπης): ο κόσμος τα φυτά τα ζώα οι άνθρωποι και οι θεοί φέρουν μέσα τους την ενέργεια του Έρωτος.

-«Ούτω πολλαχόθεν ομολογείται ο Έρως εν τοις Θεοίς πρεσβύτατος είναι.» Πλάτων. Πράγματι από πάρα πολλούς ομολογείται, ότι ο Έρως είναι ο παλαιότερος από τους Θεούς.

-«Πρώτιστον μέν Έρωτα θεών μητίσαντο πάντων» Παρμενίδης (στ.13).

-«Σεμνός Έρως Αρετής.» Φωκυλίδης Ο Έρωτας για την Αρετή είναι άξια επιθυμία.

-«Σε όσους γιατρούς υπάρχει και φιλανθρωπία, εκεί υπάρχει και Έρωτας για την επιστήμη.» Ιπποκράτης.

-«Ουκ έστι μητρός ουδέν ήδιον τέκνοις. Εράτε μητρός, παίδες, ως ούκ έστ’έρως τοιούτος άλλος όστις ηδίων εράν».Τίποτε πιο αγαπητό στα παιδιά από τη μητέρα. Αγαπάτε, ω τέκνα την μητέρα σας. Δεν υπάρχει πιο αγνός και πιο γλυκός Έρωτας από αυτόν. Ευριπίδης (Απ.358,1-3).


-«…Έρως πατρώας τήσδε γής…» Αισχύλος. Αγ.540.

Πιο αίσθημα είναι πιο δυνατό; Η αγάπη ή ο Έρωτας; 

Ο Έρωτας αν και πιο έντονος, δεν κουβαλά πάντα όμορφα συναισθήματα μαζί του. Μπορεί να βιωθεί και με αρνητικό τρόπο. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, φθόνο, πάθη και στην τελική ίσως και μίσος. Μάλιστα, κατά τη χριστιανική περίοδο ο Έρωτας ήταν μία λέξη που είχε πρωτίστως αρνητική σημασία γιατί παρέπεμπε στη συνουσία. 

Η αγάπη είναι μια έννοια που δεν κλείνει μέσα της καμία αρνητική υπόσταση. Όπως για παράδειγμα η αγάπη της μάνας προς το παιδί της. Ή ακόμη και η αγάπη μέσα σε μία σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που πορεύονται μαζί στη ζωή. Κι αυτή η αγάπη δεν μπορεί παρά να είναι μόνο η θετική εξέλιξη που έχει ο ΄Ερωτας. 

Και καταλήγω...
Ο Έρωτας είναι Επανάσταση και η Αγάπη Ελευθερία. Έρωτας και Αγάπη όταν βαδίζουν μαζί μέσα στην καρδιά των ανθρώπων χέρι-χέρι, τότε η επανάσταση και κατ' εξακολούθηση η ελευθερία λαμβάνουν χώρα. Με μία λέξη Έρωτας + Αγάπη = ΕΥΤΥΧΙΑ! 

Σχόλια