Σε αυτές τις χώρες η δικαιόσυνη όντως υπάρχει!

Κάθε χρόνο το World Justice Project ζητά από 99 χώρες να εξετάσει τις νομοθεσίες τους, για να καταλήξει σε συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με τα αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα και να συγκρίνει τις συνθήκες ζωής σε αυτές. Πιο κάτω είναι οι 10 χώρες στις οποίες η δικαιοσύνη ανθεί. Μην περιμένετε να δείτε και την Κύπρο, αφού δεν βρίσκεται καν ανάμεσα στις 100 πρώτες.


10. Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη έρχεται δέκατη στην παγκόσμια κλίματα. Σε ό,τι αφορά θέματα τάξης, ποινικού δικαίου και διαφθοράς έρχεται πρώτη. Για παράδειγμα, όταν οι κάτοικοί της ρωτήθηκαν για το αν νιώθουν ασφαλείς να περπατούν στους δρόμους, 94% απάντησαν ναι. Μόνο ένα 4% αποτέλεσε τα τελευταία 3 χρόνια θύμα ληστείας. Σχετικά με την πολιτική διαφθορά, το 73% είπε ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί διώκονται και τιμωρούνται.

9. Γερμανία
Η Γερμανία σκοράρει καλύτερα σε ό,τι αφορά θέματα αστικού δικαίου και περιορισμού της δύναμης της κυβέρνησης. Για τα θέματα διαφθοράς, το 59% των Γερμανών είπε ότι οι πολιτικοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της πολιτείας διώκονται και φυλακίζονται, ένα ποσοστό που ξεπερνά τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης. Επίσης οι Γερμανοί φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι από τα εργατικά συνδικάτα και γενικά από την ελευθερία που έχουν να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους για τα δικαιώματά τους.

8. Αυστραλία
Η Αυστραλία κατέχει την υψηλότερη θέση σε θέματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση, από την πλευρά του κανονιστικού περιβάλλοντος της, στους ελέγχους και τις ισορροπίες εντός του κυβερνητικού μηχανισμού.

7. Αυστρία

H Aυστρία έρχεται πρώτη σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Από τις 12 ερωτήσεις που έγιναν σε πολίτες σχετικά με την εγκληματικότητα και τη δικαιοσύνη στην Αυστρία, οι ερωτηθέντες ήταν περισσότερο αισιόδοξοι από τους συνομηλίκους τους στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

6. Νέα Ζηλανδία
Στη Νέα Ζηλανδία επικρατεί απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όταν ένας αριθμός πολιτών ρωτήθηκε αν μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες κάποιου τμήματος της κυβέρνησης, απάντησαν όλοι θετικά.

5. Ολλανδία
Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν κατακτήσει την πρωτιά σε ό,τι αφορά θέματα δικαίου και ασφάλειας του πολίτη. Η Ολλανδία τρίτη καλύτερη, μετρά 0 θέματα διαφθοράς σε ό,τι αφορά τους δικαστές και οι πολίτες της δηλώνουν εντελώς ελεύθεροι από την εξουσία.

4. Φιλανδία
Φινλανδία, αν κρίνουμε από τους ερωτηθέντες εκεί, έχει το καλύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στον κόσμο. Σύμφωνα με αυτούς, η διαφθορά των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστηρίων δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και η αστυνομία έχει αρκετούς πόρους για να συλλαμβάνει τους κακούς.

3. Σουηδία
Η Σουηδία έρχεται τρίτη γενικά, αλλά πρώτη σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 85% των ερωτηθέντων συμφώνησαν έντονα ότι οι θρησκευτικές μειονότητες μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και δημοσίως να τηρούν τις άγιες ημέρες και τις εκδηλώσεις τους, ενώ ένα άλλο 86% είπε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους κατά των φορέων της εξουσίας, χωρίς τον φόβο αντιποίνων.


2. Νορβηγία
Η Νορβηγία κατατάσσεται νούμερο 2 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι νούμερο 1 σε θέματα που σχετίζονται με το άνοιγμα της κυβέρνησης, με επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων και της πολιτικής δικαιοσύνης. Οι ερωτηθέντες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η κυβέρνηση θα παρέχει ενημέρωση στο κοινό για οποιοδήποτε θέμα, εφόσον ζητηθεί, και δήλωσε επίσης ότι οι δήμοι τους κάνουν καλά τη δουλειά τους.

1. Δανία
Η Δανία βρίσκεται πρώτη στον κόσμο με μηδενική διαφθορά, μιας και οι νόμοι δεν συγχωρούν κανέναν πολιτικό ή δικαστή, ακόμη και για μικρά αδικήματα. Οι πολίτες επίσης απολαμβάνουν τις πιο πολλές ελευθερίες από άλλες χώρες, γιατί ακριβώς ξέρουν πώς να τις χειρίζονται.


Πηγή: forbes

Σχόλια