Αυτοί οι ζωολογικοί κήποι σέβονται πραγματικά την άγρια ζωή!

Οι σύγχρονοι ζωολογικοί κήποι δεν αποτελούν πλέον χώρους- κουτιά όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουν από κοντά τα ζώα. Ορισμένοι από αυτούς αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα που πληροφορούν τους επισκέπτες για την άγρια φύση και την πανίδα της, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση των ζωικών ειδών.

Το θέμα της ηθικής όσον αφορά στους ζωολογικούς κήπους έχει συζητηθεί πολύ. Αρχικά ξεκίνησαν ως «φυλακές ζώων» και ως ένας τρόπος για την επίδειξη πλούτου, με τη χρησιμοποίηση εξωτικών και σπάνιων ζώων, στη συνέχεια όμως, εξελίχθηκαν. Οι χώροι φιλοξενίας ζώων του παρελθόντος, όταν πολλά ζώα απομακρύνονταν από το φυσικό τους περιβάλλον και υποχρεώνονταν σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης, δεν έχουν καμία σχέση με τους ζωολογικούς κήπους του σήμερα.


Ειδικές ρυθμίσεις επιτρέπουν στα ζώα να ζουν σε χώρους που μοιάζουν με τους φυσικούς τους, δίνοντας στον επισκέπτη μια πιο ρεαλιστική άποψη του πραγματικού περιβάλλοντός τους. Αν και πολλοί πάντως εμμένουν ότι, οι ζωολογικοί κήποι δεν είναι το καλύτερο μέρος για τα ζώα, είναι αναμφισβήτητο ότι ορισμένοι ζωολογικοί κήποι είναι ιδιαίτεροι κι έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση και διατήρηση των ειδών των ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ζωολογικοί κήποι που παρουσιάζονται πιο κάτω, δεν λειτουργούν για καθαρά ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά κάνουν συνειδητές προσπάθειες για την προστασία και τη διατήρηση των ειδών των ζώων. Με τόσα πολλά ζώα να κινδυνεύουν να εκλείψουν, εξαιτίας του τρόπου που η ανθρωπότητα διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, αυτοί δίνουν ελπίδα στον κόσμο των ζώων.

1.    Ζωολογικός κήπος BeauvalZωολογικό πάρκο de Beauval, Loir-et-Cher, Γαλλία


Βρίσκεται στην κεντρική Γαλλία  και φιλοξενεί περισσότερα από 4.000 ζώα –πολλά υπό εξαφάνιση- τα οποία ανατρέφονται εκεί για να σταλούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους. Η διάταξη και οι χώροι του ζωολογικού κήπου, κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται σα να βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον των ζώων. Ένα μέρος του, μοιάζει σα μια αφρικανική πεδιάδα, γεμάτη με ζέβρες, αντιλόπες, ρινόκερους και πολλά ακόμη ζώα.

2.    Animal Kingdom, Φλόριντα, ΗΠΑ


Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο της Disney και έναν ζωολογικό κήπο, μαζί! Το Animal Kingdom δεν είναι απλά ένας χώρος ψυχαγωγίας. Σε ένα τεράστιο χώρο, φιλοξενούνται περισσότερα από 1.700 ζώα που ζουν σε περιοχές με θέματα όπως «Oasis», «Dinoland ΗΠΑ» κ.ά. Είναι το πρώτο θεματικό πάρκο της Disney με θέμα εξ ολοκλήρου την προστασία των ζώων. Μια φιλοσοφία που υποστήριζε και ο ίδιος ο Walt Disney. Το πάρκο συμβολίζεται από το Δέντρο της Ζωής, ένα γλυπτό δέντρο 44 μέτρων.

3.    Εθνικός Ζωολογικός Κήπος της Νότιας Αφρικής (NZG), Πρετόρια, Νότια Αφρική


Λειτουργεί από το 1899 και είναι ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της Νότιας Αφρικής. Καλύπτει περίπου 850 στρέμματα και φιλοξενεί περισσότερα από 9.000 ζώα. Πολλά από αυτά μάλιστα γεννήθηκαν εκεί, γεγονός που αποδεικνύει τις προσπάθειες του κήπου για την προστασία των ζώων. Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να εξερευνήσετε αυτή την τεράστια έκταση για να δείτε τα 9.000 χαριτωμένα ζώα που έχουν εδώ, σας έχουμε την απάντηση: μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ και να τα θαυμάσετε από ψηλά. Αν βέβαια ο ζωολογικός κήπος δεν είναι αρκετός για εσάς, δίπλα του θα βρείτε μια αγορά χειροτεχνίας και το μεγαλύτερο ενυδρείο στην Αφρική!

4.    Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου, Αγγλία


Άνοιξε για το κοινό το 1874 ενώ αρχικά (από το 1828) αποτελούσε ένα μέρος για επιστημονικές μελέτες. Η ηλικία του συνέβαλε στο να αποκτήσει πολλές πρωτιές στον κύκλο των ζωολογικών κήπων, όπως το ότι απέκτησε τις πρώτες εγκαταστάσεις για ερπετά, το πρώτο ενυδρείο κ.ά. Βρίσκεται στο πάρκο Regents και περιβάλλεται από ενδιαφέροντα αρχιτεκτονήματα του 19ου αιώνα. Όσον αφορά στην προστασία των ζώων, από τα 600 είδη που βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, τα 112 είναι απειλούμενα!

5.    Ζωολογικός κήπος του Βερολίνου, Γερμανία

Άνοιξε το 1844 και «επέζησε» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που τον καθιστά ένα σημαντικό ιστορικό κομμάτι. Περίπου 14.000 ζώα φιλοξενούνται σε μια μεγάλη έκταση. Στην ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου αναφέρεται ότι, επισκεπτόμενοι το ζωολογικό κήπο, γνωρίζουμε ζώα που ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε και συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση των οικότοπων και η ζωή αυτών των ζώων. Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου έχει ένα επιτυχημένο ποσοστό αναπαραγωγής των ζώων και έναν ειδικό τύπο προγράμματος διατήρησης των ειδών, που ερευνά και εργάζεται για τη διατήρηση των ζώων και των φυσικών οικότοπων τους στο Μόναχο, τις Φιλιππίνες και τη Μαδαγασκάρη.

6.    Ζωολογικός κήπος του Bronx, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Ο ζωολογικός κήπος του Bronx, μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους που βρίσκεται σε μητροπολιτική περιοχή, αλλά μην αφήνετε το αστικό περιβάλλον να σας επηρεάζει. Φιλοξενεί περισσότερα από 4.000 ζώα, 650 διαφορετικών ειδών. Άνοιξε τις πόρτες του το 1899 με σκοπό τη διατήρηση της άγριας ζωής, την προώθηση της ζωολογίας και ως μέρος του (αρχικά η Ζωολογική Εταιρεία - Νέας Υόρκης), η αποστολή της Εταιρείας Διατήρησης του Κόσμου για τη διατήρηση άγριων ζώων στη Νέα Υόρκη. Μαζί με την όμορφα διατηρημένη αρχιτεκτονική του, σημαντικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν επίσης το «The African Plains» που εγκαινιάστηκε το 1941 ως ο πρώτος βιότοπος αρπακτικών στη Βόρεια Αμερική και την έκθεση «Μαδαγασκάρη», που ονομάστηκε έτσι από το νησί που αντιπροσωπεύει.

7.    Ζωολογικός κήπος Schönbrunn, Βιέννη, Αυστρία


Αν νομίζατε ότι οι προαναφερόμενοι ζωολογικοί κήποι είναι παλιοί, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα!  Αυτό το «σπίτι» εξωτικών ζώων, εγκαινιάστηκε το 1752 και είναι ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου. Επικεντρώνεται στη διατήρηση των ζωικών ειδών και λειτουργεί με επιστημονικό τρόπο. Αποτελεί το μέρος όπου γεννήθηκε ο πρώτος ελέφαντας σε αιχμαλωσία, ενώ ασχολείται με την προστασία των ζώων και είναι ένας από τους λίγους ζωολογικούς κήπους που φιλοξενούν γιγάντια Πάντα.

8.    Ζωολογικός κήπος Toronto, Ontario, Καναδάς


Πάνω από 16.000 ζώα ζουν στο ζωολογικό κήπο του Τορόντο έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους του κόσμου. Λειτουργεί από το 1974 και χωρίζεται σε 7 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές -όπως η Αυστραλία και η Αμερική- οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να παρέχουν στα ζώα το φυσικό τους περιβάλλον. Αξιοθέατα του περιλαμβάνουν, το «Splash Island» και το «Waterside Theatre». Όσον αφορά στη συμβολή και στη διατήρηση των ειδών, ο ζωολογικός κήπος του Toronto έχει πάρει αρκετές πρωτοβουλίες, όπως η υιοθέτηση προγραμμάτων αναπαραγωγής.

9.    Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο – Ινστιτούτο Smithsonian, Ουάσιγκτον DC, ΗΠΑ


Το Smithsonian δεν είναι απλώς ένα μουσείο. Θεωρείται επίσης ως ο «Εθνικός Ζωολογικός Κήπος της Χώρας». Είναι ένας από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1899 και φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ζώα. Τα γιγάντια Πάντα, είναι πολύ σημαντικοί «κάτοικοί» του και οι νυχτερινές περιηγήσεις «Snore and Roar», έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Και καθώς το Ινστιτούτο Smithsonian είναι ένα ερευνητικό κέντρο, είναι φυσικό ο ζωολογικός κήπος να έχει ένα οργανωμένο κτηνιατρικό νοσοκομείο και εκτεταμένο ερευνητικό εξοπλισμό. Όλα αυτά, 364 ημέρες του χρόνου και με δωρεάν είσοδο! Η αποστολή του ζωολογικού κήπου είναι «να έχει ηγετικό ρόλο στη φροντίδα των ζώων, την επιστήμη, την εκπαίδευση και τη βιωσιμότητα».

10.  Ζωολογικός κήπος Σιγκαπούρης, Σιγκαπούρη


Σχετικά καινούργιος, σε σύγκριση με τους περισσότερους από τους ζωολογικούς κήπους που αναφέραμε, αυτός ο ζωολογικός κήπος σίγουρα αξίζει μια θέση στη λίστα μας. Ήταν ο πρώτος ζωολογικός κήπος που υιοθέτησε το ανοιχτό περιβάλλον, χωρίς ορατά εμπόδια να χωρίζουν τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι, το μέρος έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε σε ορισμένες περιοχές, τα κλουβιά και οι περιφράξεις δεν είναι απαραίτητα και τα ζώα μπορούν να ζουν σε ένα ελεύθερο περιβάλλον. Για παράδειγμα οι ουραγκοτάγκοι ζουν στις ελεύθερες περιοχές του κήπου και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν δίπλα τους αν θελήσουν. Ο Ζωολογικός Κήπος της Σιγκαπούρης φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ζώα και έχει μια πληθώρα από συναρπαστικά αξιοθέατα με θέματα και ζώα από όλο τον κόσμο.

Πηγή: clickatlife

Σχόλια