8 διάσημα συγγραφικά έργα που γράφτηκαν μέσα από τη φυλακή


Η ζωή στη φυλακή είναι συνήθως γεμάτη με ψυχρότητα και αγγαρεία, αλλά η μοναξιά ενός κελιού παρείχε επίσης έμπνευση σε κάποια σημαντικά άτομα της ιστορίας να γράψουν σημαντικά έργα. Από την αθάνατη επιστολή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μέχρι κι ένα κλασικό έργο φιλοσοφίας που ολοκληρώθηκε στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, αυτά είναι 8 από τα πιο σημαντικά και εμπρηστικά έργα που έχουν γραφτεί πίσω από τα κάγκελα.

1.    Martin Luther Kings «Γράμμα από τις φυλακές του Μπέρμιγχαμ»
Τον Απρίλιο του 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εισάχθηκε στις φυλακές του Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα με την κατηγορία ότι παρακίνησε διαδηλώσεις χωρίς άδεια. Κατά τη διάρκεια της εννιαήμερης φυλάκισης του, ο Κινγκ χρησιμοποίηση ένα κομμάτι χαρτί τουαλέτας για να συντάξει μια απάντηση σε μια ομάδα κληρικών που είχε καταγγείλει τον αγώνα του κατά του κοινωνικού ρατσισμού. Ανάμεσα στις 7000 λέξεις που έγραψε είπε και το σημαντικό: «Κάθε νόμος που εξυψώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα είναι δίκαιος. Κάθε νόμος που εξευτελίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα είναι άδικος». Σύντομα το γράμμα εμφανίστηκε σε δημοσιεύσεις σε ολόκληρο το έθνος, και έγινε θεμέλιος λίθος του αμερικάνικου κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.



2.    Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο
Λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του από το 24 χρόνων ταξίδι του στην Ασία, ο Marco Polo συνελήφθη ενώ οδηγούσε  μία βενετσιάνικη γαλέρα στη μάχη κατά του αντιπάλου, της ιταλικής πόλης-κράτος της Γένοβας. Περιορισμένος στην φυλακή, ο 44χρονος έμπορος περνούσε την ώρα διηγούμενος στους συγκρατούμενούς του, ιστορίες από τα ταξίδια του στην Κίνα και τη διαμονή του στην υπηρεσία του ηγεμόνα των Μογγόλων Κουμπλάι Χαν. Σύντομα, τράβηξε την προσοχή του συγγραφέα και συγκρατούμενου του Rustichello της Πίζας, και το δίδυμο τελικά συνεργάστηκε στο βιβλίο «Περιγραφή του Κόσμου", ευρύτερα γνωστό ως τα «Ταξίδια». Αυτό το έπος αποτελεί την πρώτη ματιά τους στα θαύματα της Άπω Ανατολής μέσα από τα μάτια ενός μεγάλου εξερευνητή.


3.    Η αυτοβιογραφία του Νέλσον Μαντέλα
Πριν να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν έγκλειστος  με τον αριθμό 466/64 στο Robben Island, μία από τις τρεις φυλακές στις οποίες τελικά έκανε 27 χρόνια σκληρά χρόνια. Το 1974, ενώ περιορίζεται σε ένα κελί 8Χ7, άρχισε κρυφά να γράφει μια αυτοβιογραφία που τεκμηριώνει τα χρόνια του ως αντι-απαρτχάιντ ακτιβιστής και επαναστάτης. Οι συγκρατούμενοί του, του έκαναν κριτική και προτάσεις, και ένας φυλακισμένος με το όνομα Mac Μαχαράζ μετέγραφε τα χειρόγραφα του Μαντέλα σε μικροσκοπικά κείμενα για να εξοικονομεί χώρο. Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου, ο Μαντέλα έθαψε το πρωτότυπο στον κήπο της φυλακής. Οι φρουροί τελικά το ανακάλυψαν, όμως κάποιοι συγκρατούμενοι που απελευθερώθηκαν το έβγαλαν έξω μαζί τους λαθραία. Η αυτοβιογραφία παρέμεινε ανέκδοτη μέχρι το 1994, όταν ο Μαντέλα θα τη χρησιμοποιήσει για τη διαμόρφωση του διάσημου βιβλίου του, «Ο Δρόμος για την Ελευθερία».

4.    John Bunyan’s, “The Pilgrim’s Progress”
Ένας αυθεντικός μάστορας του εμπορίου, ο John Bunyan έγινε διάσημος το 1650 όταν ανακάλυψε τη θρησκεία και έγινε σχιματικός ιεροκύρηκας. Το πλήθος μαζευόταν να τον ακούσει, όμως τράβηξε και την προσοχή της αγγλικής εκκλησίας που θεωρούσε παράνομες αυτές τις συνάξεις. Το 1660 φυλακίστηκε για 3 μήνες, όμως τελικά παρέμεινε 12 χρόνια στις φυλακές. Κατά τη διάρκεια αυτών, χρησιμοποίησε τις εμπειρίες του με τις κρατικές διώξεις για να γράψει το έργο τουThe Pilgrims Progress”, μία θρησκευτική αλληγορία που παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός Χριστιανού Σταυροφόρου που υπομένει εξετάσεις και δοκιμές στο ταξίδι του σε έναν παράδεισο που ονομάζεται "Ουράνια Πόλη". Όταν αργότερα εκδόθηκε έγινε μεγάλη επιτυχία.

5.    Αδόλφος Χίτλερ, Ο Αγών Μου
Το 1923 ο Αδόλφος Χίτλερ οδηγήσε το ναζιστικό κόμμα στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Μπυραρίας και μετά από αυτό οδηγήθηκε στις φυλακές της Βαβαρίας με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας. Τους 7 μήνες που πέρασε στο κελί ο νεαρός τότε ριζοσπάστης έγραψε το βιβλίο «Ο Αγών μου». Είναι όλη η βάση της ναζιστικής θεωρίας και του Γ’ Ράιχ και περιγράφει το πώς η Γερμανία θα γίνει το ανώτατο έθνος και γιατί θα καταδιώκονται οι Εβραίοι. Το βιβλίο γνώρισε αρχικά παταγώδη αποτυχία, αλλά αργότερα πούλησε εκατομμύρια αντίγραφα, κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία στη δεκαετία του 1920 και του '30.

6.    Sir Thomas Malory’s “Le Morte d’Arthur”
Λίγα είναι γνωστά για τον συγγραφέα της πιο διάσημης συλλογής από ιστορίες για τον βασιλιά του Camelot Αρθούρο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Sir Thomas Malory δεν ήταν ιδιαίτερα ιπποτικός συνάδελφος. Εάν οι υποθέσεις των ιστορικών για την ταυτότητά του είναι σωστές, ο Malory ήταν ένας ιππότης του Warwickshire, απατεώνας που είχε επανειλημμένα φυλακιστεί για εγκλήματα που κυμαίνονται από εκβιασμούς και απόπειρες ανθρωποκτονίας μέχρι κλοπή και βιασμό. Όσο καιρό ήταν στις φυλακές έγραφε το βιβλίο του «Ένας φυλακισμένος Ιππότης», βάζοντας τις υποτιθέμενες τελικές πινελιές για το βιβλίο Ο Θάνατος του Αρθρούρου, με το οποίο εισάγει στον κόσμο το σπαθί Εxcalibur και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης.

7.    Μαρκήσιος ντε Σαντ, «Οι 120 Μέρες των Σοδόμων»
Μαζί με μερικές από τις σκανδαλώδεις πένες της ιστορίας, ο Γάλλος συγγραφέας Μαρκήσιος ντε Σαντ, πέρασε περισσότερο το ένα τρίτο της ζωής του στη φυλακή για πράξεις σεξουαλικής σκληρότητας και βίας. Κατά τη διάρκεια του 1785 στις φυλακές της Βαστίλης, έγραψε κρυφά το "Οι 120 ημέρες στα Σόδομα», μία διαστροφική ιστορία βασανιστηρίων, βιασμών και διαφθοράς που ο ίδιος περήφανα όνομαζε «την πιο ακάθαρτη ιστορία που έχει ποτέ πει κάποιος από τότε που άρχισε ο κόσμος μας». Τα χειρόγραφά του τα είχε κρύψει σε μία ρωγμή στον τοίχο του κελιού του για να τα αποτρέψει από το να κατασχεθούν. Είχε όμως χάσει τα ίχνη του μοναδικού αντίγραφου, αφότου μεταφέρθηκε σε νέα φυλακή κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και το βιβλίο ανακαλύφθηκε και δημοσιεύθηκε πολλές δεκαετίες μετά το θάνατό του το 1814. Το βιβλίο έχει έκτοτε επανειλημμένα απαγορευθεί και καταγγελθεί ως άσεμνο. Το 2014, ένας Γάλλος ιδιοκτήτης μουσείου κατέβαλε 7 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το χειρόγραφο του Sade.

8.     Βoethius, “Consolation of Philosophy”
Ο Anicius Manlius Severinus Boethius πέρασε τον περισσότερο του χρόνο ως ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους και πολιτικούς της Ιταλίας. Έφτασε στο απόγειο της καριέρας του, ενώ ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης του Οστρογότθων ηγεμόνα Theodoric στη δεκαετία του 520, αλλά η τύχη του αργότερα πήρε μια σοβαρή τροπή όταν κατηγορήθηκε άδικα για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο. Καθώς έσβηνε στη φυλακή και σκεφτόταν το επικείμενο τέλος του, ο Boethius έγραψε την «Παρηγοριά της Φιλοσοφίας», μία κομψή εξέταση της φύσης του κακού, της ελεύθερης βούλησης και της θείας πρόνοιας. Το βιβλίο αποτελείται από ένα σωκρατικό διάλογο μεταξύ του φυλακισμένου Boethius και της Φιλοσοφίας, που καταπραΰνει την οργή του κρατουμένου και την εξαθλίωσή του, υπενθυμίζοντάς του ότι «ανώτερο καλό" ελέγχει το σύμπαν. Η θανατική ποινή τελικά διεξαχθεί κάποια στιγμή γύρω στο 524 μ.Χ., αλλά η «Παρηγοριά της Φιλοσοφίας» έγινε ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα κείμενα του Μεσαίωνα.




Σχόλια