Παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν

                      
Στα παλαιότερα χρόνια οι μορφωμένοι και οι κατέχοντες πτυχία ήταν πολύ λίγοι. Αντί αυτού ο καθένας ανέπτυσσε την τέχνη που είχε μάθει από τον πατέρα του και έτσι καλύπτονταν οι καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, μιας και η βιομηχανία και οι εισαγωγές προϊόντων ήταν ανύπαρκτα. Σήμερα, με τη βιομηχανοποίηση, την παγκοσμιοποίηση και την ανεπτυγμένη τεχνολογία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα σχεδόν εξαλείφθηκαν.

Καρεκλάς
Ο καρεκλάς έφτιαχνε ξύλινες καρέκλες. Αφού έφτιαχνε το σκελετό στη συνέχεια έπλεκε την ψάθα, τη βάση της καρέκλας, όπου θα κάθονταν οι άνθρωποι. Σήμερα, σπάνια βλέπουμε αυτές τις καρέκλες και αν τις δούμε είναι εισαγόμενες και εργοστασιακές.


Καλαθάς
Η καλαθοπλεκτική ως απλή τέχνη είναι ένας από τους παλαιότερους κλάδους της χειροτεχνίας. Τα καλάθια φτιάχνονταν σε διάφορα μεγέθη και από διάφορα υλικά όπως το καλάμι και τη βέργα και ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.



Τσαγκάρης
Παλαιότερα τα παπούτσια θεωρούνταν πολυτέλεια, αφού δεν ήταν μαζικής παραγωγής, αλλά χειροποίητα και φτιάχνονταν από τον τσαγκάρη. Ένα ζευγάρι παπούτσια στοίχιζε 1 χρυσή λίρα και χρειαζόταν 2-3 μέρες σκληρής δουλειάς για να φτιαχτεί.




Υφαντική – Υφάντρια
Η υφαντική τέχνη στην Κύπρο ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Από τη μεγάλη ακμή της υφαντικής τέχνης επέζησε ο αργαλειός με τα εξαρτήματά του με λίγες τροποποιήσεις, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Πλέον τους βλέπεις μόνο σε λαογραφικά μουσεία.



Αγγειοπλάστης
Οι αγγειοπλάστες κατασκεύαζαν όλα εκείνα τα πήλινα χρηστικά αντικείμενα για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού όπως πιάτα, ταψιά, στάμνες, λαδικά, πιθάρια κλπ. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούσαν το χώμα και ως εργαλεία τον τροχό, το σφουγγάρι και το χτένι.



Ταλιαδώρος / Ξυλογλύπτης
Ο ταλιαδώρος ή ξυλόγλυπτης έφτιαχνε μπαούλα, σεντούκια και σουβάτζες από ξύλο. Με τα εργαλεία του σκάλιζε το ξύλο και δημιουργούσε υπέροχα σχέδια και μοτίβα. Πολλά από αυτά κοσμούν πλούσια σπίτια σαν αξιόλογα συλλεκτικά κομμάτια.



Γανωτής
Γανωτής ή γανωτζής ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει χάλκινα σκεύη με κασσίτερο (καλάι). Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών όπως τα ταψιά, τα καζάνια, τα κουτάλια, τα πιρούνια κλπ.




Ήταν ο τεχνίτης που πετάλωνε τα μπεγίρια (άλογα), τα μουλάρια και τους γαϊδάρους. Το πετάλωμα ήταν δύο ειδών: το καινούριο πετάλωμα και το καγιάρι, ανάλογα με τη φθορά που είχαν τα πέταλα στα πόδια των ζώων.


Σχόλια