Πλημμυρίσαμε από… τσιμέντο

Πρόσφατα, το κέντρο της Λευκωσίας (και πιο παλιά της Λεμεσού) μετατράπηκε σε μία «άσχημη» Βενετία με μόνο λίγες ώρες βροχών. Περιουσίες καταστράφηκαν, ευθύνες και κατηγορίες ανταλλάχθηκαν και ως συνηθίζεται στον τόπο μας μετά από λίγες μέρες οι πάντες σώπασαν. Μέχρι την επόμενη πλημμύρα… μέχρι να θρηνήσουμε ζωές για ν’ αναγκαστούμε να βρούμε λύσεις.



Και δε λέω να γεννήσουμε λύσεις (μιας και όπως φαίνεται στερούμαστε φαντασίας), αλλά να κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από τα σύνορά μας και να παραδειγματιστούμε από χώρες που παίρνουν προληπτικά μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ του ανθρώπου, υπέρ της ζωής. Και το πιο απλό; Για να μην καταλήξουν να βγάζουν με τους κουβάδες τα νερά από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Κι ας πάμε σε μία χώρα από την οποία έχουμε πολλά για να παραδειγματιστούμε, την Δανία! Στη Δανία λοιπόν, οι ήδη πράσινες πόλεις τους, γίνονται ακόμη πιο πράσινες με μία απλή πράσινη νομοθεσία που εφαρμόζεται τα τελευταία 4 χρόνια και ενδέχεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Καθαρό οξυγόνο, πτώση θερμοκρασίας τα καλοκαίρια, όμορφες πράσινες εικόνες σε όλη την πόλη, χώροι για παιχνίδι ή χαλάρωση και φυσικά μία αρκετά επαρκής λύση για τις πλημμύρες.

Οι πράσινες οροφές λοιπόν, σε σπίτια και πολυκατοικίες έχουν καταστήσει τη Δανία ως την πιο πράσινη πόλη στον κόσμο. Πόσο δύσκολο να το σκεφτεί κανείς;;; Λιγότερο τσιμέντο στις πόλεις και περισσότερο πράσινο με χώμα. Η πιο εύκολη και οικονομική λύση κατά των πλημμύρων και γενικά κατά της ασχήμιας των τσιμεντένιων πόλεών μας. Γιατί ως γνωστό το χώμα απορροφά το νερό. Το τσιμέντο απλά το αφήνει να κυλάει παρακάτω. Όταν όμως στις αυλές των σπιτιών μας και στα πεζοδρόμιά μας επιλέγουμε το μπετόν και όχι τον κήπο, γιατί τα φύλλα και τα χόρτα είναι «ξημαρισιά», είναι λογικό να έχουμε τα πρόσφατα δυσάρεστα αποτελέσματα και να μετράμε ζημιές, πυροβολώντας με ευθύνες όποιον βρεθεί στο δρόμο μας. Γι’ αυτό εξάλλου και τα σπίτια στην Αγγλία απαγορεύεται να έχουν τσιμέντο σε 10 πόδια και έχουν όλα αυτούς πανέμορφους μικρούς κήπους.


Οι "πράσινες στέγες", όπως αυτές λέγονται έχουν αρχίσει να γίνονται υποχρεωτικά σε κατάλληλα νέα κτίρια στην Κοπεγχάγη από το 2010. Υπάρχουν οάσεις πρασίνου σε σπίτια, ξενοδοχεία, κτίρια της πόλης, χώρους στάθμευσης - ακόμη και υπόστεγα αποθήκευσης.  Εκτός από φυτά έχουν παρτέρια, παγκάκια και μονοπάτια, αλλά χωρίς υδρορροές γιατί με ένα πέτρινο κτίσμα γύρω γύρω από την οροφή μεγάλες ποσότητες βροχής συγκρατούνται και απορροφούνται από το χώμα.

Μία τέτοια πόλη ονειρεύομαι κι εγώ για τον τόπο μου. Μία πόλη γεμάτη ουράνιες οάσεις πρασίνου. Έχω όμως την εντύπωση ότι θα αργήσω να τη δω, ίσως και να μην τη δω ποτέ. Αν ρωτήσω γιατί, θα ακούσω δεκάδες δικαιολογίες, ακόμη και από περιβαλλοντολόγους. Θα συνεχίσουμε να πλημμυρίζουμε από τσιμέντο και μετά απλά θα παραπονιόμαστε - για λίγο μόνο - μέσα στην ασχήμια της καθαρής και πλημμυρισμένης αυλής μας!

Σχόλια