Ποιοί τα είπαν και γιατί; (Β’ Μέρος)

Όλοι τις είπαμε ή τις ακούσαμε έστω και μία φορά στη ζωή μας. Ξέρουμε όμως αλήθεια από πού προέρχονται και από ποιους;


 «Εν τούτω Nίκα»
              Μέγας Κωνσταντίνος
Στις 27 Οκτωβρίου του 312 ο Μέγας Κωνσταντίνος είδε το όραμα του Σταυρού στον ουρανό και το θεϊκό πρόσταγμα «ἐν τούτῳ νίκα» (με αυτό θα νικήσεις), για να νικήσει στη συνέχεια τον Μαξέντιο στη μάχη στην Μουλβία γέφυρα, έξω από τη Ρώμη. Έτσι, έγινε και ο Σταυρός σύμβολο του χριστιανισμού. Η φράση χρησιμοποιήθηκε αργότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά χρησιμοποιείται και σήμερα ευρέως από πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες, από ταξιαρχίες του στρατού κλπ.

«Έρως ανίκατε μάχαν»
                             Σοφοκλής
Αν και πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ανήκει στον Σαίξπηρ, εν τούτοις ανήκει στο αρχαίο τραγωδό Σοφοκλή. Θα το βρείτε στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του, Αντιγόνη και σημαίνει «Έρωτα εσύ ακαταμάχητε / ανίκητε στον πόλεμο». Σήμερα χρησιμοποιείται και λέγεται ευρέως από ή για όσους ερωτεύονται παράφορα.
         
«Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία»
                                             Άμλετ, Σαίξπηρ
Το μεγάλο ερώτημα για τη ζωή που έβαλε ο Σαίξπηρ στο στόμα του Άμλετ (αγγλιστί: Το be or not to be) είναι ίσως η πιο πολυχρησιμοποιημένη φράση. Και ποιος δεν την έχει πει ή δεν την έχει σκεφτεί; Φυσικά, πολλοί πλέον λένε τη φράση κοροϊδευτικά και δεν είναι λίγες οι φορές που οι τέχνες έχουν σατιρίσει και την τραγική φιγούρα του Άμλετ, αλλά και την πασίγνωστη φράση του.

«Νίπτω τας χείρας μου», Πόντιος Πιλάτος
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος βάζει στο στόμα του Πόντιου Πιλάτου τα λόγια αυτά, όταν οι Εβραίοι του παρέδωσαν τον Ιησού και εκείνος αρνήθηκε να πάρει την ευθύνη της κρίσης. Σήμερα λέγεται από κάποιον ο οποίος αρνείται να πάρει θέση για κάτι και έχει συνήθως αρνητική σημασία.



«Σιγά τον πολυέλαιο», Αυλικοί Βασίλισσας Αμαλίας
Η βασίλισσα Αμαλία συνήθιζε να προσκαλεί στις εσπερίδες των ανακτόρων παλιούς αγωνιστές του '21. Όταν το πάρτυ έφτανε στο κέφι, έβγαζαν τα τσαρούχια τους και τα πετούσαν στον αέρα. Τότε οι αυλικοί έτρεχαν πανικόβλητοι, με το φόβο μήπως κανένα τσαρούχι πετύχει τους ακριβούς πολυελαίους και ψιθύριζαν στους φουστανελοφόρους: «Σιγά τον πολυέλαιο!».

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα», Πλήρωμα Apollo 13
Μπορεί η φράση να χρησιμοποιείται σήμερα χαριτολογώντας ή περιπαιχτικά, όμως δεν ήταν καθόλου αστείο για το πλήρωμα του Apollo 13, όταν αναφώνησαν τη φράση προς το κέντρο ελέγχου του Χιούστον, όταν προέκυψε ένα πολύ σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που τελικά ματαίωσε την αποστολή τους στη Σελήνη το 1970.


«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει»
Αποτελεί τον πρώτο στίχο από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολωμού. Μελοποιήθηκε και τραγουδήθηκε από τον Νίκο Ξυλούρη. Επικράτησε να λέγεται όταν κάπου επικρατεί απόλυτη ησυχία ή θλίψη και μιζέρια ή ακόμη και για άτομα που θα έπρεπε να μιλήσουν για ένα θέμα και δεν το κάνουν.




Σχόλια