Γιατί αγαπάμε τον Βαν Γκογκ;

Μία ερώτηση καθόλου δύσκολη να απαντηθεί από τους απανταχού λάτρεις της τέχνης. Και για όσους δεν πείστηκαν ακόμη για τη μεγαλειότητα του πιο φτωχού ζωγράφου, μία επίσκεψη στο μουσείο του στο Άμστερνταμ θα σας πείσει. Πληροφοριακά το μουσείο δέχεται περισσότερους από 1,5 εκ. επισκέπτες το χρόνο. Μάλλον τελικά είναι πολλοί αυτοί που αγαπάνε τον Βαν Γκογκ, ακόμη κι αυτοί που δεν μπορούν να δουν πέρα από τα απλά σχέδια και τις χρωματιστές ζωντανές πινελιές...


-       - Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ κατάφερε να πουλήσει μόνο ένα πίνακά του όσο ήταν ζωντανός και αυτός ήταν «Το Κόκκινο Αμπέλι». 



-         - Σε διάστημα περίπου δέκα ετών περισσότερα από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια.

-       - Αρχικά, σπούδασε και εργάστηκε ως κληρικός. Ήταν τόσο μεγάλη η συμπόνια του για τους φτωχούς ανθρώπους που τους έδινε τα ρούχα και τα τρόφιμά του.

-      - Το κίτρινο, το μπλε του, οι κερασιές, οι ηλίανθοι και οι ουρανοί του όλα φτιαγμένα με ένα παχύ στρώμα χρωματικής πανδαισίας είναι όσα έκαναν το όνομα του Βαν Γκογκ συνώνυμο με τα έντονα εκφραστικά χρώματα.

-        -  Είναι ο εφευρέτης της τεχνικής στροβιλίσματος του πινέλου, μία τεχνική που διακρίνεται έντονα στον πίνακα «Η Έναστρη Νύχτα».

-          - Ο πίνακας «Η Έναστρη Νύχτα» αποτελεί μία από τις πιο διάσημες εικόνες του νυχτερινού ουρανού που δημιουργήθηκαν ποτέ.


-          - Στον πίνακά του «Ηλιοτρόπια», εξαντλεί σχεδόν όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου χρώματος!


-         -  Τα λουλούδια σε βάζα είναι ίσως η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάποιου σκεπτόμενος τον Βαν Γκογκ. Έντονα, ζεστά χρώματα αντικαθιστούν το ψυχρό κίτρινο των ηλιοτρόπιων και η νεκρή φύση «ζωντανεύει» στον καμβά.


-     - Το «Δωμάτιο» είναι ίσως ο πιο δημοφιλής πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κόπιες του έχουν στολίσει αναρίθμητα δωμάτια ξενοδοχείων, σπίτια, καφε, ακόμη και ημερολόγια.

-    - Στο «Δωμάτιο» ήθελε να απεικονίσει ένα αίσθημα ειρηνικό και ήρεμο και γι΄ αυτό δεν χρησιμοποίησε πουθενά σκιές.


Σχόλια