Τέλος στην μουσική πειρατεία;;;;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας  και την επικείμενη πτώση των πωλήσεων στη μουσική βιομηχανία, όλο και περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες διαθέτουν τα τραγούδια τους δωρεάν στο ίντερνετ, είτε μέσω των ιστοσελίδων τους είτε μέσω άλλων κοινωνικών ή μουσικών ιστοσελίδων.

Ήδη υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν τραγούδια για download, προκαλώντας έτσι πρόβλημα στις δισκογραφικές εταιρείες που βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα. Με την οικονομική κρίση, η κατάσταση για τις δισκογραφικές εταιρείες και τους καλλιτέχνες έχει χειροτερεύσει, κάνοντας τους να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον ο καταναλωτής δεν έχει την οικονομική πολυτέλεια να αγοράζει το άλμπουμ του αγαπημένου του καλλιτέχνη για 13 ευρώ. Αντί γι’ αυτού θα προτιμήσουν να το κατεβάσουν δωρεάν από το διαδίκτυο.

 Στην Ελλάδα, κάποιοι  καλλιτέχνες από το χώρο της έντεχνης ροκ μουσικής σκηνής, έκαναν ήδη το πρώτο βήμα προσφέροντας στο κοινό τους δωρεάν τραγούδια για download. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, σε συνεργασία με την δισκογραφική του εταιρεία MinosEmi,  είναι ο πρώτος μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης που προχώρησε επίσημα στην δωρεάν διαθεσιμότητα των τραγουδιών του και συγκεκριμένα του καινούργιου του άλμπουμ, «Την αλήθεια να πω» στο διαδίκτυο (έστω και για είκοσι μέρες). Φυσικά και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες - πιο μικρού ή του ίδιου βεληνεκούς - άφησαν δωρεάν τα τραγούδια τους στο διαδίκτυο,  όπως ο Θάνος Ανεστόπουλος και ο Στάθης Δρογώσης. Πολύ πριν την κίνηση αυτή του Πλιάτσικα και της Minos, διάφοροι καλλιτέχνες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τα άλμπουμ τους δωρεάν για το κοινό, μαζί με εφημερίδες ή κοσμικά περιοδικά.




Απ ‘ όσο γνωρίζουμε η κίνηση αυτή δεν βλάπτει σχεδόν καθόλου τους καλλιτέχνες, αφού οι συμφωνίες τους με τις δισκογραφικές εταιρείες τους φέρνουν έσοδα, όχι τόσο από τις πωλήσεις των άλμπουμ τους, όσο από τις εμφανίσεις τους.  Φυσικά οι δισκογραφικές εταιρείες μπορούν να αρκεστούν στο να είναι πλούσιες αντί για πάμπλουτες και όλοι εμείς μπορούμε να έχουμε δωρεάν τα τραγούδια των αγαπημένων μας καλλιτεχνών και ταυτόχρονα να τους απολαμβάνουμε σε συναυλίες τους ή στις μουσικές σκηνές που τραγουδούν. Ελπίζουμε πως και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, καταπολεμώντας έτσι οι ίδιοι τη μουσική πειρατεία και ακολούθωντας τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Σχόλια