Όσα πιθανόν δεν γνωρίζατε για την Κύπρο (Mέρος Δεύτερο)


1.  Με την άφιξη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο και με τον εκχριστιανισμό του τότε κυβερνήτη Σέργιου Παύλου, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα που στον κόσμο που κυβερνήθηκε από ένα χριστιανό.
2.     Σχεδόν ολόκληρη η πόλη της Πάφου βρίσκεται από το 1980, υπό την προστασία της UNESCO.
3.     Σήμερα η Κύπρος έχει το πιο ακριβό γάλα, τα πιο ακριβά ψωμιά και το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
4.     Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός: Πολλές φορές, αυτή λέγεται και "Πράσινη Γραμμή", παίρνοντας το όνομά της από την γραμμή πράσινου χρώματος που σχεδιάστηκε πάνω στο χάρτη της Κύπρου το 1974 για να δείξει τα όρια των κατεχομένων εδαφών.
5.     Υπό την προστασία της UNESCO ανήκουν συνολικά 14 μνημεία και τα 10 από αυτά είναι εκκλησίες της Βυζαντινής Περιόδου: Χοιροκοιτία Παλαίπαφος, Νέα Πάφος, Τάφοι των Βασιλέων, Εκκλησίας Παναγίας της Ασίνου, Παναγία Ποδύθου, Εκκλησίας Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, Παναγία του Μοτουλά, Παναγία του Άρακα, Άγιος Νικόλαος της Στέγης, Εκκλησία Τιμίου Σταύρου, Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι και Εκκλησία Μεταμορφώσεως της Σωτήρος.
6.   Την περίοδο της Χοιροκοιτίας, οι ανασκαφές έδειξαν ότι, οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λάκκους σκαμμένους στο εσωτερικό των κατοικιών. Ο λάκκος του νεκρού γέμιζε με χώμα και καλυπτόταν με επίστρωση πηλού, αποκαθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το δάπεδο της οικίας.


    . Το χωριό Κακοπετρία (κακή + πέτρα),σύμφωνα με μία παράδοση πήρε το όνομα του από  την Πέτρα του Ανδρογύνου. Στην πέτρα αυτή κάθονταν τα νιόπαντρα ζευγάρια, όταν μια μέρα η πέτρα αυτή κύλησε και σκότωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Μετά από αυτό οι κάτοικοι ονόμασαν την πέτρα «κακόπετρα», από το οποίο βγήκε το όνομα Κακοπετριά.

8  .     Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Κύπρο, οι πραξικοπηματίες πήραν υπό την κατοχή τους κάποια αστυνομικά οχήματα. Πρώτη τους έγνοια ήταν να σβήσουν το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν τυπωμένο στις πόρτες των αστυνομικών «λαντ ρόβερ». Είχαν γαλάζια μπογιά, αλλά τους έλειπε το πινέλο. Ετσι, έριχναν την μπογιά στην πόρτα και την άφηναν να τρέχει για να καλύψει εκείνο το έμβλημα του «ψευδοκράτους», όπως ονόμαζαν την Κυπριακή Δημοκρατία. 



    . Την περίοδο της Αγγλοκρατίας, οι Άγγλοι δημιούργησαν στο νησί Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο οποίος λειτούργησε από το 1905-1951. Ξεκινούσε από την Ευρύχου και έφθανε μέχρι την Κερύνεια. Το Σιδηροδρομικό σταθμό μπορεί να τον επισκεφθεί κανείς και σήμερα στην Ευρύχου.

Σχόλια