Όσα πιθανόν δεν γνωρίζατε για την Κύπρο...


1.      Τα Φράγματα στην Κύπρο δεν είναι ούτε δέκα, ούτε είκοσι, αλλά 107. Πως μπορούν αλήθεια να χωράνε τόσα πολλά Φράγματα σε ένα τόσο μικρό νησί; Ο μεγάλος αυτός αριθμός φραγμάτων, αντιπροσωπεύει εν μέρει και την προοδευτική πορεία του τόπου μας τα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία μέχρι και σήμερα.
2.     Συνολικά όλοι οι Δήμοι της Κύπρου είναι μόλις 33 (Αγία Νάπα, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Δομέτιος, Αγλαντζιά, Αθηένου, Αραδίππου, Γερμασόγεια, Γεροσκήπου, Δερύνεια, Έγκωμη, Ιδάλιον, Κάτω Πολεμίδια, Λακατάμια, Λάρνακα, Λατσιά, Λεμεσός, Λεύκαρα, Λευκωσία, Μέσα Γειτονιά, Παραλίμνι, Πάφος, Πόλης Χρυσοχούς, Στρόβολος, Πέγεια) συμπεριλαμβανομένων και των 9 κατεχόμενων Δήμων (Λύση, Ακανθούς, Αμμόχωστος, Καραβάς, Κερύνεια, Κυθρέα, Λάπηθος, Μόρφου, Λευκόνοικο)

3.     «Παλμεροκρατία» :ήταν η πιο σκληρή μορφή δικτατορίας που έζησε η Κύπρος από το 1878, όταν το νησί περιήλθε στην κυριοτητα της Αγγλίας.


4.     ΕΜΑΚ (Εθνικόν Μέτωπον Απελευθερώσεως Κύπρου, ήταν το αρχικό όνομα της οργανώσης ΕΟΚΑ αλλά όταν ανακαλύφτηκε η προκήρυξη στο καϊκι «Α. Γεώργιος» το ΕΜΑΚ μετονομάστηκε σε ΕΟΚΑ.

5.     Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος φτάνοντας στο λιμάνι της Λεμέσου το 1190 στο νησι κατάφερε να το καταλάβει μέσα σε μόλις15 μέρες.


6.     Η Τουρκία το 1974 δείθετε το μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

7.     Η Αμμόχωστος δεν ήταν στα σχέδια των Τούρκων (εισβολή 1974) αλλά επειδή την βρήκαν εγκατελειμμένη την κατέλαβαν. Τελικά κατέλαβαν το 36,3% του νησιού.


8.     Η εκκλησία της Κύπρου έγινε αυτοκέφαλη ήδη από το 431μ.Χ. στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο.Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία μοναδικά αυτοκρατορικά προνόμια που έχει ως σήμερα:
  • να υπογράφει διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι),
  • να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες και
  • να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου.
9.     Ένας μονάχα Κύπριος έχει βραβευτεί μέχρι σήμερα με Νόμπελ κι αυτό έγινε φέτος, όταν ο Κύπριος  Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής Οικονομικών, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών , μαζί με δύο Αμερικανούς.

10.  Το ΖΕΝΟΒΙΑ είναι ένα ναυάγιο μήκους 178 μέτρων το οποίο βρίσκεται βυθισμένο, άθικτο και άσπαστο, σε βάθος προσιτό στους περισσότερους ερασιτέχνες δύτες. Πρόκειται για ένα σουηδικής κατασκευής σκάφος (τύπου roll-on roll-off) το ναυάγιο του οποίο θεωρείται από πολλούς σαν ένας από τους καλύτερους προορισμούς ναυαγιοκατάδυσης στον κόσμο.  Γύρω από το Ζενοβία έχει στηθεί μία τεράστια βιομηχανία καταδυτικού τουρισμού.
Το ΖΕΝΟΒΙΑ απέπλευσε στις 4 Μαΐου 1980 από το
Malmo της Σουηδίας για το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό τη Συρία.    Σήμερα υπάρχουν τέσσερα επισήμως γνωστά ναυάγια στην Κύπρο, τρία εκ των οποίων στις θάλασσες των ελεύθερων περιοχών. Πρόκειται για τα ναυάγια που βρέθηκαν στο Μαζωτό, στο Green Bay και στην Πάφο. Το τέταρτο είναι το γνωστό σε όλους "Καράβι της Κερύνειας" που εκτίθεται στο Ενετικό Φρούριο της κατεχόμενης πόλης.Οι θάλασσες της Κύπρου όμως, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος, κρύβουν πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα επισήμως γνωστά.


11.  Ο συνολικός αριθμός των χωριών της Κύπρου είναι περίπου 839.

12.  Η πρώιμη Κυπριακή γραφή είναι μεγίστης σημασίας και χρονολογείται στην εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ). Η πιο αρχαία γραφή  βρέθηκε σε πινακίδα στην Έγκωμη και χρονολογείται γύρω στο 1600 π.Χ. Η πρώιμη αυτή γραφή ονομάστηκε κυπρομινωική, λόγω των πολλών ομοιοτήτων που έχει με την Γραμμική Ά, η οποία αναπτύχθηκε στην Μινωική Κρήτη.

Σχόλια